Dollármilliókkal támogatják az ukránok Oroszország ellenük indított háborúját

külföld
február 22., 05:02

A 2022. február 24-én kezdődött totális orosz agressziót megelőzően Ukrajnában hozzávetőleg 2 millió tonna autógázt (LPG-t) használtak fel évente. Az A-95 tanácsadócég adatai szerint 2021-ben, az utolsó „békeévben” a teljes autógáz-mennyiség 90 százaléka három másik posztszovjet országból, Belaruszból, Kazahsztánból és Oroszországból származott, a legnagyobb exportőr ezen belül utóbbi volt 620 600 tonnával. A totális háború kirobbanása átírta ezeket az adatokat, 2023-ra az oroszok és a fehéroroszok eltűntek a toplistáról, a helyüket Lengyelország, Románia, Litvánia és Lettország vette át.

Mármint papíron. Az Ekonomicsna Pravda friss cikkében megszólaló szakértők szerint ugyanis a tényleges helyzet más, mint amit a statisztikák mutatnak. A valóság az, hogy közvetett módon ugyan, de Ukrajna az LPG behozatalán keresztül súlyos pénzekkel szponzorálja a háborút. A lap azt állítja, volt olyan hónap tavaly, amikor az autógázt használó ukránok akár 90 százalékban orosz üzemanyaggal tankolták tele járműveiket.

Hogy a két éve tartó, áldozatok százezreivel járó háború idején miként juthat el az orosz LPG az ukrán autók üzemanyagtartályaiba? A séma látszólag bonyolult, rendszeres korrekciókra szorul, a szervek küzdenek ellene, mégis működik.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.