A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskoláról is eltávolították Csókay Lászlót

belföld
február 23., 07:14

„A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és Csókay László pszichológus között fennálló óraadói jogviszony 2024. február 22-én megszűnt” - olvasható a főiskola honlapjára feltöltött közleményben.

Csütörtökön megírtuk, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatóját mentegető Csókay László négy gyermekvédelmi tantárgyat is oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Miután kérdésekkel fordultunk az egyetem vezetéséhez, közölték, hogy azonnali hatállyal szerződést bontanak az óraadó oktatóval.

Kerestük ez ügyben a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát is, ahol Csókay László szintén olyan gyermekvédelmi tárgyakat oktatott, mint:

  • Bevezetés a gyermekvédelembe
  • Pszichológia a gyermekvédelemben
  • Speciális szükségletű gyermekek
  • Iskolai gyermekvédelmi módszerek
  • Intézménylátogatási gyakorlat I. Alapellátás

A főiskola a közleményében azt is írja:

„Szerzetesközösségeink évek óta elkötelezettek az emberi méltóság összetett ügyében. Erőfeszítéseket tettünk és teszünk a gyermek- és ifjúságvédelem terén. Képzéseinkben, működésünk javításában sok körültekintéssel, Isten irgalmasságában és igazságosságában bízva dolgozunk. Vannak helyzetek, amikor a szavak elfogynak, kevesek, töredékesek. A tettek nem várt dimenziókba és összefüggésekbe kerülnek. Az ítéletek gyakran feltáratlan indulatok következményei. Minden fájdalom mellett üdvözítő lenne, ha higgadtan és körültekintően folytatnánk az áldozatok védelmében megkezdett párbeszédet. Mi magunk is úton vagyunk ebben a folyamatban.”

A sztori előzményei

Mint azt korábban írtuk, a visszaélések első bejelentésének idején Csókay László, a Főpolgármesteri Hivatal Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztályának osztályvezetője volt, tehát 2011. szeptember 21-én ő vette fel a jegyzőkönyvet a bejelentésről.

Csókay Lászlóval 2012 decemberében a Magyar Narancs készített interjút az ügyről, miután nyilvánosságra került az az ombudsmani jelentés, amelyben már írnak szexuális visszaélésekről a bicskei igazgató kapcsán. Csókaytól megkérdezték, miért nem mentette fel az igazgatót, bár megtehette volna, miután a gyerekek rendszeres szexuális abúzusra, illetve arra is panaszkodtak, hogy többen megpróbálták őket befolyásolni a vallomásaik miatt. Erre azt válaszolta:

„Nem láttam megalapozottnak a gyanúkat. Felmenteni egy intézménynek a vezetőjét egy vélt bűntett miatt hatalmas felelősség. Elegendő intézkedésnek tartottam, hogy az igazgatót szabadságra küldöm, és haladéktalanul jelzem a problémát a szakszolgálatnak, különös tekintettel arra, hogy folyamatban volt a rendőrségi vizsgálat.”Csókayt arról is faggatták, nem látja-e problémásnak, hogy az igazgató továbbra is bent lakik az intézményben, és a vizsgálat idejére sem költözött ki onnan, csak három hétre.

„A bentlakást nem tiltják a szabályok. Általában nem ez a jellemző, és nem is ideális ez a helyzet, de nem volt rá felhatalmazásom, hogy ezt megtiltsam” – válaszolta az osztályvezető.

Csókay László most csütörtökön újabb interjút adott a Népszavának, akiknek úgy nyilatkozott a bicskei gyermekotthon pedofil volt igazgatójáról, Vásárhelyi Jánosról, hogy:

„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét.”