Az ukrán hírszerzés szerint trombózis végezhetett Navalnijjal

külföld
február 25., 19:59

Természetes ok, egész pontosan trombózis állhat Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus halála mögött az ukrán hírszerzés információi szerint.

A legismertebb orosz ellenzéki február közepén halt meg Oroszország egyik legpokolibb börtönében, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén. Büntetési tétele már harminc és fél év volt. Az orosz szövetségi büntetés-végrehajtás szerint Navalnij a reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét és meghalt. A halál okának megállapítása folyamatban van.

„Lehet, hogy csalódást okozok, de úgy tudjuk, valójában vérrög okozta a halálát. Ez többé-kevésbé megerősített információ, nem az internetről származik”,mondta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője újságírói kérdésre. A Novaja Gazeta tényfeltáró anyaga szerint halálát követően Navalnij testén görcsök miatti rángatózás nyomait találták.

Videófelvétel Navalnijról a cellájában, 2023. szeptember 26-án.
photo_camera Videófelvétel Navalnijról a cellájában, 2023. szeptember 26-án. Fotó: TATYANA MAKEYEVA/AFP

Nyugaton - leszámítva Magyarországot - egyértelműen az orosz hatóságokat okolják Navalnij halála miatt. Anyja, Ljudmila Navalnaja csak hat nappal később nézhette meg a fia holttestét, majd az orosz hatóságok meg is fenyegethették, hogy ha nem egyezik bele három órán belül, hogy a fiát titokban temessék el, akkor a börtöntelepen fogják elhantolni.

Navalnij a 2011-es moszkvai tüntetések idején robbant be az orosz köztudatba, amikor Vlagyimir Putyin – nagyvárosi támogatóit maga ellen fordítva – úgy döntött, négy év miniszterelnökség után visszatér az elnöki székbe. Az angolul kitűnően beszélő jogász-aktivista nem sokkal korábban tért haza a Yale-ről, és hamar az ellenállás egyik központi alakja lett: putyinista oligarchák korrupciós ügyeiről kezdett blogolni, felfuttatta az antikorrupciós alapítványát, hetente jelentkező drónvideóival és riportjaival új színt adott az orosz ellenzéknek.

Putyin sosem ejtette ki a száján a nevét - ezzel sugallva, hogy Navalnij számára nem igazi ellenfél.

(Magyar Hang)