Jens Stoltenberg: A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába

háború
február 27., 14:11

A NATO nem tervezi csapatok küldését Ukrajnába, de az egyes országok egyedi döntéseihez nem szükséges minden tagország egyhangú támogatása – mondta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára az AP amerikai hírügynökségnek.

„A NATO-szövetségesek példátlan támogatást nyújtanak Ukrajnának. 2014 óta tesszük ezt, és a teljes körű invázió óta növeljük a támogatást. Nincs arra vonatkozó terv, hogy harcoló csapatokat küldjünk a háború sújtotta országba” – mondta az interjúban Stoltenberg.

„Ez Oroszország agressziós háborúja Ukrajna ellen, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”, „a nemzetközi jog szerint Ukrajnának joga van az önvédelemhez, nekünk pedig jogunk van támogatni őket e joguk érvényesítésében” – mondta a főtitkár.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hallgatja Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatóját az amerikai külügyminisztérium Benjamin Franklin termében 2023. február 8-án.
photo_camera Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hallgatja Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatóját az amerikai külügyminisztérium Benjamin Franklin termében 2023. február 8-án. Fotó: Jim Watson/AFP

Stoltenberg azt mondta, a NATO mint szövetség nem látja el halált okozó fegyverekkel Ukrajnát, hanem másfajta segítséget nyújt, például gyógyszereket, egyenruhákat és téli felszerelést. A szövetség tagországai viszont küldenek fegyvereket és lőszert is kétoldalú alapon vagy csoportosan. A NATO-katonák küldésére vonatkozó bármely döntéshez az összes tagország egyhangú támogatására van szükség, ezzel szemben az egyes országok egyedi döntéseihez nincs szükség ilyen hozzájárulásra – mondta Stoltenberg.

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába. „Nincs konszenzus ezen ponton arról, hogy hivatalos formában szárazföldi csapatokat küldjünk” – mondta Macron, de nem említette, melyik országok fontolgatják csapatok küldését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta: Kijev nem folytat tárgyalásokat partnereivel arról, hogy bevessék haderejüket Ukrajna területén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország és a NATO közvetlen katonai összecsapásához vezet, ha a Nyugat katonákat küld Ukrajnába. (MTI)