Az ellenzéket vádolja a titkosszolgálat épülete ellen elkövetett támadással a csádi kormány

külföld
február 28., 15:08

Több ember meghalt a csádi Nemzetbiztonsági Szolgálat központja elleni támadásban, írja a BBC. Az eset órákkal azután történt, hogy bejelentették, az országban május 6-án tartják az elnökválasztást.

photo_camera Csádi katonák Fotó: -/AFP

„Bárki, aki meg akarja zavarni az országban zajló demokratikus folyamatot, felelősségre vonják és bíróság elé állítják” – áll a kormány szerdán kiadott közleményében. „A helyzetet mostanra teljesen ellenőrzés alatt tartjuk” – írták, a főváros, N'Djamena lakói azonban heves lövöldözésekről számoltak be.

Abderaman Koulamallah szóvivő szerint a támadást az ellenzéki Szocialista Párt Határok Nélkül (PSF) vezetője, Yaya Dillo tervezte meg. A PSF tagjait letartóztatták és felelősségre vonják őket. Nem tudni, hogy Dillo a letartóztatottak között volt-e, de egy szerda reggeli Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy a katonaság eljött érte a pártközpontba. Az ellenzéki vezető tagadta, hogy bármi köze lenne ehhez a támadáshoz, az szerinte megrendezett volt.

Mahamat Idriss Deby ideiglenes csádi elnök a világ egyik legelnyomóbb rendszerét működteti, a lakosság körében nem igazán népszerű. Igaz, hogy Csád a környező országokhoz képest stabil, de ettől még nem a béke szigete, nincs rend, puccsok pedig rendszeresen előfordulnak a térségben. Az országba magyar misszió indul Orbán Gáspár előkészítésével, 200 katona utazik majd az országba. Bár korábbi cikkünkben azt írtuk, bizonytalanná vált, hogy a honvédség beugrik a csádi misszióba, úgy tűnik, hogy mégis mennek.