Az oroszoktól kér segítséget Transznyisztria

külföld
február 28., 13:28

A Moldova és Ukrajna közé szorult, függetlenként körülbelül senki által el nem ismert, önhatalmúlag kikiáltott oroszbarát képződmény, Transznyisztria képviselői azzal a kéréssel fordultak Oroszországhoz, hogy védje meg a régiót Moldovától, írja a NEXTA az X-en.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A Föderációs Tanácshoz és az Állami Dumához intézett felhívásban szerepel, hogy csak a moldovai gazdasági blokád esetén kérnek segítséget. „Moldova valójában gazdasági háborút indított Transznyisztria ellen, szándékosan megteremtve a több millió dolláros költségvetési hiány előfeltételeit” – olvasható a dokumentumban. A helyi képviselők az EBESZ-hez, a FÁK-hoz, az Európai Parlamenthez és az ENSZ főtitkárához is fordultak azzal a kéréssel, hogy hassanak a moldovai vezetésre.

Az orosz–ukrán háború alapjaiban írta át Transznyisztia létezésének keretrendszerét és perspektíváit, írtuk januári cikkünkben. Az elmúlt 30 évben senki sem gondolta volna, hogy lesz olyan pillanat, amikor Transznyisztriát az oroszok helyett Moldova és az Európai Unió felé vezethetik az érdekei.

A Dnyeszter Menti Köztársaság az elmúlt harminc évben, a 90-es évek elején lezajlott háborút követően fokról fokra kialakította a maga speciális működési rendjét, és miközben több tekintetben szovjetebb volt a néhai Szovjetuniónál, a politikai rendszerénél inkább a gazdasági-kereskedelmi konstellációk voltak a meghatározóak a területén. A köztársaságot nem politikusok, még csak nem is diktátorok irányítják, hanem egyetlen árva oligarcha, név szerint Victor Gusan, aki a mértékadó becslések szerint a gazdaság több mint 60 százalékát kontrollálja. Ám két év háború után egyre élesebben merül fel a kérdés: a kialakult status quo fenntartható-e, vagy ezen a téren is elérkezett a változások ideje.