Vera Jourová: A magyar és a szlovák kormány is orosz propagandát terjeszt

külföld
február 28., 08:37

Vera Jourová szerint az orosz propaganda a legtöbb uniós ország politikájába már beszivárgott. Az Európai Bizottság alelnöke arról beszélt a Politicónak adott interjújában, hogy mivel a Kreml közvetlenül nem tudja befolyásolni az európai emberek gondolatait, nemzeti közvetítőkön keresztül teszi ezt.

A politikus szerint a legtöbb országban ellenzéki pártok vagy parlamenten kívüli csoportok terjesztik az orosz propagandát, azonban van két kivétel is. Magyarországon és Szlovákiában a kormány teszi ezt.

Vera Jourová
photo_camera Vera Jourová Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Jourová a legnagyobb veszélyt ugyanakkor Németországban látja. A közvélemény-kutatásokon rendre másodiknak mért német párt, a szélsőjobboldali AfD ugyanis egyre gyakrabban terjeszti az orosz narratívát. Többek között azonnali tűzszünetet követel, miközben leállítaná az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat. A politikus szerint óriási bajba kerülne az Európai Unió, ha Németország feladná Ukrajna támogatását.

Jourová szerint az oroszoknak minden uniós tagállamra külön stratégiájuk van. Elemzik a befektetett erőfeszítéseik várható megtérülését, majd eldöntik, hol érdemes a leginkább terjeszteniük a propagandájukat. Németország mérete és gazdasági ereje miatt is kiváló célpont számukra.