A francia kormány szerint az ágyipoloska-invázió miatti pszichózist Oroszország mesterségesen felnagyította

külföld
március 01., 14:17

Az ágyi poloskák miatt Franciaországban tavaly ősszel elterjedt pszichózist Oroszország „mesterségesen felerősítette” – állította Jean-Noël Barrot francia Európa-ügyi miniszter.

A miniszter a TF1 kereskedelmi tévében Oroszország állítólagos franciaországi destabilizációs kísérleteiről beszélt, és itt hozta fel a franciaországi ágyipoloska-invázió témáját, ami bejárta az egész világot.

„A poloskavitát mesterségesen felerősítették a közösségi oldalakon olyan fiókok, amikről bebizonyosodott, hogy orosz ihletésűek vagy eredetűek, sőt még egy hamis linket is létrehoztak az ukrajnai menekültek érkezése és a poloskák terjedése közötti összefüggésről” – mondta a kormánytag, aki szerint ezt „nagymértékben felerősítették a Kremlhez köthető fiókok”.

Tavaly szeptemberben amatőr fotók és videók jelentek meg a közösségi oldalakon az emberi vérrel táplálkozó rovarok jelenlétéről, amik az 1950-es évek óta valójában eltűntek a mindennapi életből. A kártevők visszatérése ősszel állami (sőt európai) méretű üggyé nőtt, alig pár hónappal a párizsi olimpia előtt, amire turisták millióit várják Párizsba. A hatóságok hét iskolát be is zártak, de mindegyik riasztás (egyesek moziszékeket, mások közösségi járművek üléseit illetően) hamisnak bizonyult.

Ágyi poloska
photo_camera Ágyi poloska Illusztráció: Wikipédia

Jean-Noël Barrot szerint Oroszország kibertámadásai és dezinformációs műveletei „két évvel ezelőtt, az ukrajnai háború kezdete óta kezdtek felgyorsulni”. „Ezt onnan tudjuk, hogy 2021-ben a köztársasági elnök létrehozott egy szolgálatot, a Viginumot, aminek a feladata felderíteni ezeket a franciaországi közvélemény destabilizálására és az Ukrajna iránti lakossági támogatás gyengítésére irányuló manővereket” – mondta.

Novemberben Franciaország már elítélte az „orosz digitális beavatkozást”, akkor egy orosz hálózat szerepére hívta fel a figyelmet a párizsi régióban lakóépületek falaira – a Hamász és Izrael közötti háború elején – felfestett, kék Dávid-csillagokról készült fotók terjesztésében és mesterséges felerősítésében a közösségi oldalakon. (MTI)