Amerikai Legfelsőbb Bíróság: Trump nem zárható ki az előválasztásról

külföld
március 04., 18:14

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezte a coloradói legfelsőbb bíróság döntését, amely szerint a volt elnök nem indulhatott volna a választásokon, mivel 2021. január 6-án a Capitolium ostromakor felkelési kísérletet hajtott végre volt, írja a Guardian. „Nagy győzelem Amerika számára!!!” – reagált Trump a Truth Socialon.

A coloradói döntés alapját a 14. alkotmánymódosítás 3. szakaszának egy újszerű értelmezése adta, amely tiltja a felkelők számára, hogy hivatalt vállaljanak. Trump a döntés után a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezett.

Donald Trump
photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy az államok kizárhatják az állami tisztséget betöltő vagy azt betölteni akaró személyeket. Az államoknak azonban az alkotmány értelmében nincs hatásköre abban, hogy a 3. szakasznak érvényt szerezzenek a szövetségi tisztségek, különösen az elnök esetében” – szól a Legfelsőbb Bíróság véleménye. A bíróság szerint a 3. szakasz érvényesítését a kongresszus tudja elindítani.

A Bíróság szerint nincs értelme államonként eldönteni, hogy a 3. szakasz kizár-e egy adott elnökjelöltet, mivel valószínűleg nem lesz egy egységes válasz, miközben az elnöknek a nemzet összes választóját kell képviselnie. Így hát a Colorado mintájára pereket indító államok felhagyhatnak a kísérlettel, hogy ellehetetlenítsék Trumpot az indulástól.

Tüntetők hatolnak be a Capitoliumba, ahova egyébként a koronavírus-járvány miatt csak szigorú intézkedések mellett lehet bemenni.
photo_camera Tüntetők hatolnak be a Capitoliumba, ahova egyébként a koronavírus-járvány miatt csak szigorú intézkedések mellett lehet bemenni. Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

Az ítélet azonban nem tér ki arra a kérdésre, hogy vajon Trump valóban felkelést követett-e el, és hogy ha nem is az egyes államoknak, de például a kongresszusnak lenne-e lehetősége eltiltani Trumpot az indulástól. Pontosabban: A bíróság nem ment el odáig, hogy megállapítást tegyen arról, hogy Trump január 6-án valóban felkelésben vett-e részt.A megosztott bíróság tehát a minimálisra szorítkozott, és csupán az eredeti kérdésről, Colorado jogköréről adott ki közös nyilatkozatot. A konzervatív bírák azt mondták, hogy a felkelés megállapítása túlmutatna az ügy keretein. A liberálisok szerint azonban a bíróság konzervatív többsége szinte teljesen ellehetetlenítette a felkelők felelősségre vonását.

A Trump által kinevezett Amy Coney Barrett bíró szerint liberális kollégai csak felerősítik a bíróságon belüli nézeteltéréseket. „A Bíróság egy politikailag terhelt kérdést rendezett az elnökválasztás viharos időszakában. Különösen ilyen körülmények között a Bíróságon született közleményeknek hűteniük kéne az ország hőmérsékletét, nem pedig forralnia” – mondta.