Maine államban is kizárnák Trumpot az előválasztásról

külföld
2023 december 29., 08:11

Maine legfőbb választási tisztviselője kizárta Donald Trumpot az előválasztási listáról, így a volt amerikai elnök nem indulhatna a jövő évi elnökválasztáson az államban. Amennyiben fellebbezést nyújtanak be, végleges döntés a legfelsőbb bíróságon születhet. Maine a lépéssel Coloradohoz csatlakozott volna - ez volt az első állam, ahol kimondták, hogy Trump nem alkalmas jelöltnek, ezért nem indulhat az előválasztáson -, itt azonban végül a republikánusok fellebbezése miatt mégis listára kerülhet a neve.

2021. január 6-án Trump szavazói megostromolták a washingtoni Capitoliumot Joe Biden 2020-as elnökválasztási győzelmének megsemmisítését követelve. A zavargások megszervezése és államellenes összeesküvés miatt a Proud Boys szélsőjobboldali szervezet vezetői, Enrique Tarrio huszonkét, Joe Biggs tizenhét, egy másik szélsőséges szervezet, az Oath Keepers alapítója, Stewart Rhodes tizennyolc év börtönbüntetést kapott. A választást több millió szavazattal elbukó exelnök állítólag órákon át tétlenül nézte a zavargásokról szóló tudósításokat a Fehér Ház ebédlőjében. A zavargások után több közösségi média platform, köztük a Facebook és a Twitter is évekre letiltotta.

A harmincnégy oldalas maine-i ítélet szerint a volt elnök államcsínyre buzdított, amikor hamis állításokat terjesztett a választások eredményéről - például, hogy választási csalás történt -, majd bátorította a híveit, hogy vonuljanak fel a Capitoliumra, és akadályozzák meg a képviselőket a szavazás hitelesítésében.

Donald Trump mugshotja a börtönnyilvántartásban
photo_camera Donald Trump mugshotja a börtönnyilvántartásban Fotó: Fulton County Jail, Atlanta, Georgia

A volt elnök büntetőpere a terv szerint márciusban kezdődik. Trump, fiai és a cégcsoportja ellen New York állam főügyésze egy másik pert indított, mert a cégcsoport ingatlanait a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, hogy jobb feltételekkel kapjanak hitelt, kössenek biztosítást, ezzel egy évtizeden át rendszeresen és többször megtévesztve az üzleti partnereiket.

A michigani legfelsőbb bíróság szerdán vizsgálat nélkül elkaszálta a keresetet benyújtó jogvédő szervezet fellebbezését, hogy kizárják Trumpot a jövő évi elnökválasztás előválasztásáról. A demokráciapárti jogvédő szervezet, a Free Speech for People szeptemberi keresete arra hivatkozott, hogy az amerikai alkotmányban van egy olyan záradék, ami tiltja, hogy olyanok induljanak az elnökválasztáson, akik felkelésben vettek részt. A michigani bíróság még csak nem is vizsgálta, hogy a Capitolium ostroma felkelésnek számított-e, és Trump szerepet játszott-e benne.

A michigani törvények viszont mások: utóbbi választási törvényében nem szerepel olyan előírás, miszerint csak akkor indulhat valaki az elnöki posztért, ha előbb igazolja a tisztség betöltésére való alkalmasságát. A billegő szavazók miatt Michigan lehet az elnökválasztás egyik nagy küzdőtere: 2016-ban a többség Trumpot támogatta, 2020-ban viszont már Bident. (via Reuters, CNN)