Macron kitart amellett, hogy nyugati katonák is mehetnének Ukrajnába, szerinte „stratégiai ugrásra” van szükség

háború
március 05., 17:13

Február végén sorban határolódtak el a NATO-tagállamok Emmanuel Macrontól, miután a francia elnök egy párizsi, Ukrajnáról szóló konferencián felvetette, hogy nyugati csapatokat lehetne Ukrajnába küldeni.

A Prágába látogató Macron azt mondta az ottani franciáknak, hogy itt az ideje, hogy Ukrajna szövetségesei fellépjenek, mert közeledik egy pillanat „Európánkban, amikor helyénvaló lesz nem gyávának lenni”. Macron azt mondta, kitart a megjegyzései mellett, szerinte „stratégiai ugrásra” van szükség.

Emmanuel Macron
photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Ukrajna orosz inváziójára utalva Macron azt mondta, Franciaország és Csehország „jól tudja, hogy a háború visszatért a földünkre [Európába], hogy egyes megállíthatatlanná vált hatalmak nap mint nap kiterjesztik a fenyegetést, hogy megtámadjanak minket, és meg kell majd felelnünk a történelemnek” a szükséges bátorsággal.

Macron azt is mondta, hogy támogatja Csehország múlt hónapban bejelentett, Kanada, Dánia és mások által támogatott terveit arról, hogy több 100 ezer lőszert szerezzenek be gyorsan harmadik országokból Ukrajnának. (Reuters)