Sorban határolódnak el a NATO-tagállamok Macrontól, aki belengette, hogy nyugati katonák is harcolhatnának Ukrajnában

külföld
február 28., 06:10

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Olaf Scholz német kancellár után újabb nyugati politikusok reagáltak Emmanuel Macron tabudöntő kijelentésére. A francia elnök február 26-án arról beszélt, nem lehet kizárni, hogy európai szárazföldi csapatokat küldjenek az orosz-ukrán háborúba.

Fontos bejelentést tett a francia elnök
photo_camera Emmanuel Macron Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az amerikai kormány nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azt mondta, hogy Joe Biden elnök álláspontja továbbra is egyértelmű. Az Egyesült Államok nem küld katonákat Ukrajnába.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szintén kizárta, hogy katonákkal segítenék az ukránokat. A politikus erről egy nappal azután beszélt, hogy utolsóként a magyar parlament is megszavazta országának NATO-csatlakozását.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök és a brit kormány is elhatárolódott Macron megszólalásától. A francia elnök felé egyedül Litvániából érkezett támogatás. Gabrielius Landsbergis külügyminiszter azt mondta, hogy Európa sorsa az ukrán harctéren dől el, ezért szükség van olyan politikusokra, akik új megoldásokban is gondolkoznak.

A francia elnök belföldről is kapott kritikát. A szocialisták pártelnöke kontraproduktívnak és megosztónak, a konzervatívok vezetője szörnyű következményekkel járónak nevezte Macron nyilatkozatát. A szélsőjobboldalt vezető Marine Le Pen ennél is erősebb szavakat használt. Szerinte Macron kijelentése 70 millió francia számára jelent egzisztenciális kockázatot.

(via The Guardian)