Amíg a világ logikája a bűnben tartás, Balog Zoltán és a reformátusok elnökségi tanácsa a bűnbocsánat mellett teszik le a voksukat

bűn
március 06., 19:43

Közleményt adott ki nagypéntekre és a nagyböjt időszakára a Magyar Református Egyház elnökségi tanácsa, a K. Endre kegyelmét javasló, az intézményben zajló szexuális abúzusokról szóló ombudsmani jelentésre korábban fittyet hányó Balog Zoltánnal együtt. Az elnökség rövid bevezetés után rátér, és a maguk részéről lezártnak is tekinti a kegyelmi botrányt:

„Látva és tapasztalva, hogy a közéletben miként uralkodott el a gyűlölet, és tűnt el a szeretet, emlékeztetünk Jézus tanítására: »Közöttetek ne így legyen!« – ezt várja Jézus tanítványaitól. Miközben a világ logikája a bűnben tartás, minket a bűn megvallása, a bűnbánat, a bocsánatkérés, a bűnbocsánat [...] határoz meg. Mi így zárjuk le magunk között ezt az ügyet, és ebben a szellemben szolgáljuk tovább Istent, egyházunkat és nemzetünket”. Majd együttérzésüket fejezik ki a gyerekbántalmazás áldozatai felé - mert mint írják, a református hit szerint elfogadhatatlan bármiféle bántalmazás, és „gondoskodó szeretettel” fordulnak a református gyülekezetekben, óvodákban, iskolákban nevelkedő, kórházakban gyógyuló gyerekek felé. A közlemény említi a reformátusok hátrányos helyzetű gyerekeknek létrehozott táborát, a Bárkát is. Bocsánatkérés, bűnbánat azonban nincs benne.

link Forrás

Balog Zoltán február közepén még azt mondta, nem mond le a református egyház vezetéséről a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt, majd végül mégis lemondott a zsinati lelkészi elnöki tisztségéről, vagyis arról, hogy ő legyen a Magyar Református Egyház első embere. Lemondásával Balog saját elmondása szerint azt az egységet szerette volna megvédeni, ami az elmúlt években kialakult a magyarországi és a Kárpát-medencei református egyházkerületek között, és szerinte „Isten a külső támadásokat is fel tudja használni arra, hogy bejárjuk lelki utunkat”.

A közlemény aláírói Balog mellett Molnár János főgondnok, a zsinat presbiteri elnöke, Molnár Pál és Nemes Pál főgondnokok, Pásztor Dániel püspök, a zsinat lelkészi alelnöke - aki az új elnök megválasztásáig Balog egykori pozícióját tölti be -, valamint Fekete Károly és Steinbach József püspökök.

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy Balog minisztersége és püspöksége alatt melyek voltak azok az intézkedések, nyilatkozatok, amik nehezen férnek össze az egyháza által elvileg elvárt emberszeretettel, szolidaritással, és az elesettek védelmével. Arról, hogy lemondása mit jelent - és mit nem jelent -, itt írtunk.

(Magyarországi Református Egyház)