Terroristává nyilvánították Garri Kaszparovot

diktatúra
március 06., 21:02

A tizenháromszoros sakkvilágbajnokból és sakknagymesterből politikussá váló Garri Kaszparov is rákerült az orosz terrorelhárítás szélsőségeseket és nemzetbiztonsági kockázatot jelentőket tömörítő listájára, írja a Meduza. A Roszfinmonitoring listáján Kaszparov nevét ráadásul csillaggal jelölték, ami arra utalhat, hogy terrorizmus vádjával büntetőeljárás indult ellene.

A Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia szervezői tavaly megtagadták az orosz kormány képviselőinek meghívását, helyettük ismert orosz ellenzékieknek, köztük Kaszparovnak adtak teret. A sakkozó - aki Putyin rezsimjének harcos kritikusa - felszólalásában azt mondta, világossá kell tenni az orosz embereknek, hogy ezt a háborút elvesztették, és segíteni az ukránoknak, hogy felszabadítsák a Krímet -

a félsziget meghódítása ugyanis Putyin mitológiájának alapköve.

Kaszparovot viszik el rohamrendőrök egy ellenzéki tüntetésről Moszkvában, 2012-ben (ANDREY SMIRNOV / AFP)
photo_camera Kaszparovot rohamrendőrök viszik el egy ellenzéki tüntetésről Moszkvában, 2012-ben Fotó: ANDREY SMIRNOV/AFP

Decemberben az orosz parlament alsóházának egyik képviselője tette közzé, hogy Kaszparov ellen „nemkívánatos” szervezetben folytatott tevékenysége miatt vizsgálódnak, de hivatalos eljárást nem indítottak ellene. A lap szerint ez a szervezet az ellenzéki, háborúellenes hangvételű politikai konferenciákat tartó Szabad Oroszország Fórum lehet, amit 2016-ban az akkor Litvániában élő Kaszparov az orosz Szolidaritás Mozgalom korábbi fejével, Ivan Tyutrinnal alapított - aki februárban szintén felkerült a Roszfinmonitoring listájára.

A terroristák és szélsőségesek listáján többek közt a kilenc év börtönre ítélt Kszenyija Fagyejeva ellenzéki politikus, és a nemrég egy szibériai büntetőtelepen elhunyt Alekszej Navalnij is szerepelt.