Skrabski Fruzsina: Egyértelműen hiba volt kegyelmet adni

belföld
március 09., 06:31

A kegyelemi ügyről beszélgetett péntek este a MagNet Közösségi Házban Skrabski Fruzsina, kormányközeli filmes, influenszer, Novák Katalin volt tanácsadója Pető Attilával, akinek bántalmazási ügyéről számos alkalommal írtunk. A beszélgetést a Más Világ rendezte, amelynek házigazdája maga Skrabski Fruzsina.

Skrabski Fruzsina volt Novák azon tanácsadója, aki a legnehezebben fogadta el, hogy a volt köztársasági elnök belebukott a kegyelmi ügybe. Az egyik első reakciója az volt, hogy Novák Katalin titkosszolgálati akció áldozata lett, aztán miközben minden tanácsadó hátrált ki a köztársasági elnök mögül, ő kijelentette, hogy a bizalma töretlen, ezután mozgalmat indított, hogy a parlament ne fogadja el Novák lemondását, majd amikor Novák megszűnt köztársasági elnök lenni, Skrabski megjósolta, hogy üstökösként fog visszatérni.

Pető Attila másképp volt aktív a kegyelmi ügyben. Pető és további öt abúzustúlélő február 16-án állt össze, hogy megjavítsák a gyermekvédelmi rendszert. Február 20-án az Országos Közös Akarat nevű szervezettel közösen tartották meg az első kerekasztal-beszélgetést, amelyre civil szervezeteket, szakembereket, áldozatok hívtak meg. A második körös kerekasztal-beszélgetésre a politikai pártok képviselőit hívták meg.

Megszeppent diáklány

A péntek estére szervezett esemény nem bizonyult túl népszerűnek, ugyanis a 100 fős teremben körülbelül 10 ember ülte végig a programot. Skrabski Fruzsina azzal indított, hogy elmondta, eredetileg a műsorába hívta meg Pető Attilát, de ő inkább közönség előtt szeretett volna beszélgetni. Ezen a pont Pető közbevágott és elmondta, hogy valójában nem a közönség volt a lényeg, hanem a nyilvánosság.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Skrabski Petőt gyermekvédelmi aktivistaként mutatta be, azon pedig elmondása szerint hosszan gondolkodott, hogy saját magát hogyan prezentálja, mert bár Novák Katalin tanácsadója volt, de végül arra jutott, hogy valamiképp ő is gyermekvédelmi aktivista. Az nem derült ki pontosan, hogy hogy jutott erre a következtetésre, mert előtte fejtette ki, hogy a gyermekvédelemhez nem ért, a Három királyfi, három királylány elnökeként ők nem ezzel foglalkoznak.

Miután a szerepek "tisztázódtak", Skrabski szemmel láthatóan ideges lett, aminek hangot is adott: „kezdjük a nehezével, kérdezz te!”

Pető megkérdezte, hogy miért ez a neheze, mire Skrabski azt válaszolta, hogy a kegyelmi ügy kérdéséről nehéz beszélni, majd rögtön leszögezte, hogy aki azt hiszi, most nagy titkokat fog elárulni Novák Katalin döntéséről, az csalódni fog, mert ő sem tud semmit.Pető azzal a kérdéssel indította, hogy Skrabski adott-e volna kegyelmet, ami elől a kérdezett azzal próbált meg kitérni, hogy „nem tudja, mert nem volt abban a helyzetben”. Pető pontosította a kérdést, hogy de mi lett volna, ha Novák Katalin helyzetében lett volna.

Skrabski halkan, kimérten válaszolt:

„Az egyértelmű, hogy hiba volt ebben az esetben kegyelmet adni.”Pető ezután felidézte, hogy Skrabski kiállt Novák mellett, majd megkérdezte, hogy pontosan mit jelent ez a kiállás.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Én Novák Katalint amióta államtitkár lett, ismerem, mind az államtitkársága, mind a minisztersége, mind a köztársasáig elnöksége alatt szoros volt a viszony közöttünk. Mondanám, hogy a barátom, bár sose mentünk el kávézni. De közös harcunk volt, hogy a kívánt gyerekek megszülessenek. Szerintem Novák Katalin rengeteget tett a gyerekekért, a családokért, ezen kívül jó volt, hogy volt a politikában egy nő. Én tisztelem és szeretem Novák Katalint. És nem derült ki, hogy van egy titkos élete, hanem egyszer volt egy rossz döntése, de ugyanaz a Novák Katalin volt a döntés előtt, mint után” – válaszolta erre Skrabski Fruzsina.

Pető megkérdezte, hogy szerinte Novák Katalint félrevitte-e valami a döntésében. Skrabski azt mondta, hogy nem tudja Novák mi alapján hozta meg a döntést, mert ő erről nem beszélt vele.

Pető ezután többször nekifutott, hogy megtudja, Skrabski szerint Novák jó döntést hozott-e a lemondással, de ezen a ponton Skrabski már úgy festett, mint egy megszeppent kisdiák, aki feleltetés közben tudja, hogy nem készült. Először fojtott hangon azt válaszolta, hogy „ő nagyon nem örült, hogy Novák Katalin lemondott, mert szerinte az ország sokat veszített”. Majd amikor Pető tovább erősködött, hogy morális szempontból szerinte ez volt-e a megfelelő út, akkor Skrabski ismét kitérő választ adott, előbb azt mondta, hogy „elfogadta a döntését”, majd azt, hogy „ő örült volna, ha Novák marad”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ezután a vendég válaszai következtek: Pető Attila beszélt arról, hogy szerinte a miniszterelnök az egész problémát a végéről akarja elkezdeni kezelni, ugyanis először a gyermekjóléttel kellene foglalkozni és aztán a gyermekvédelemmel. Szóba került az is, hogy mennyire fontos lenne, hogy a gyermekjólétre sokkal több pénzt fordítson az állam, ahogy az edukációra is.

Pető Attila kitért arra a napokban megjelent hírre, hogy a kormány pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelt el a gyermekotthonok vezetőinél. Pető ezzel kapcsolatban azt a kérdést tette fel:

„De mi van akkor, ha az összes gyermekotthoni vezetőt elkezdik szűrni, és azt mondják a felére, hogy alkalmatlan? Utána mi lesz? Kik fognak helyettük dolgozni? Amikor ekkora szakemberhiány van. Én nem látom ennek a megoldását, csak előhúzták ezt a jogszabályt a kalapból. ”

A pszichológiai szűréssel kapcsolatban úgy tűnt, hogy Skrabski Fruzsina is szkeptikus, de leginkább csak kérdéseket fogalmazott meg, hogy milyen pszichológiai vizsgálatokkal lehet azt szűrni, hogy valakinek vannak-e pedofil hajlamai vagy sem.

Pető sokat beszélt a saját zaklatásáról, hogy mennyire nem működött a jelzőrendszer. Skrabski többször pedzegette, hogy Pető miért nem szólt az édesanyjának, ezért a vendége ekkor más sokadjára is megpróbálta elmagyarázni, hogy mekkora szégyenérzet volt benne azzal kapcsolatban, ami vele történt.

Amikor már lejárt az idő Pető még gyorsan feltett egy kérdést Skrabskinak, mivel végig ő beszélt és kevésbé volt párbeszéd. Megkérdezte tőle, hogy szerinte rendben van-e az, hogy Novák Katalin a lemondása után is 5,2 milliós juttatást fog kapni?Skrabski először ismét azzal próbálkozott, hogy jelezte, szerinte nem ide tartozik ez a kérdés. Pető kifejtette, hogy egy volt köztársasági elnöknek példát kell mutatnia a gyerekeknek, szerinte ide tartozik a kérdés. Végül miután Skrabski harmadjára sem akart válaszolni, Pető nem erőltette tovább a kérdést, de elmondta, hogy szerinte Nováknak a juttatásáról is le kellene mondania.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A közönségkérdéseknél a beszélgetés egy váratlan fordulatot vett. Az egyik felszólaló férfi azzal korbácsolta a kedélyeket, hogy kijelentette, szerinte egy olyan dologról (mármint a bicskei gyerekek molesztálásáról) beszélünk, amiről nem tudjuk, hogy valóban megtörtént-e. A férfi szerint még az ítéletet hozó bíró sem tudná megmondani, hogy mi történt Bicskén, majd azt is kifejtette, hogy a gyerekek 50 százaléka hazudik az ilyen bántalmazásos esetekben. Pető Attila sokáig hevesen vitatkozva próbálta meggyőzni a férfit.

Egy másik megszólaló, egy magát kereszténynek valló idős nő pedig azt kérdezte Petőtől, hogy nem lenne-e elrettentő, ha a pedofil bűnözőket kémiailag kasztrálnák a börtön után. Pető erre azt válaszolta, hogy ő nem szeretné, ha az őt abuzáló papot kasztrálnák, ő terápiás megoldásokban hisz.

A beszélgetés azzal zárult, hogy Pető Attila elmesélte, hogy írt Skrabskinak, hogy juttassa be Novák Katalinhoz, mert beszélni szeretne vele. Pető állítása szerint először azt kérdezte volna meg Nováktól a lemondása utána, hogy hogy van. Mert szerinte nem szabad elfelejteni, hogy ő is ember, aki hibázott.