Nagy Márton azt mondja, nem szoktak beszélni Matolcsy Györggyel

belföld
március 12., 12:01

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV-nek nyilatkozott arról, hogy nem szokott beszélni Matolcsy György jegybankelnökkel, majd hozzátette, hogy „kollegiálisan van együttműködés”, államtitkári szinten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között.

Nagy a jegybanktörvény tervezett módosítása kapcsán „kavarásnak” minősítette, hogy az veszélyeztetné a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

Mint arról beszámoltunk, a kormány a héten tárgyalhatja a jegybanktörvény módosítását, ami a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának jogköreit terjesztené ki úgy, hogy belelásson a jegybank többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok, és a jegybank alapítványi cégeinek működésébe, gazdálkodásába. A Varga Mihály pénzügyminiszter embereiből álló testület előtt lényegileg feltárulhatna a Pallas Athéné alapítványokba pumpált milliárdok útja. Matolcsynak ez nem tetszett, a Bloomberg pedig elkezdett arról cikkezni, hogy Matolcsy és Orbán Viktor nem állnak egymással szóba. Később ezt az MNB tagadta. Nagy Márton pedig úgy reagált arra, hogy a jegybank elnöke komolyan kritizálta az elmúlt három év kormányzati gazdaságpolitikáját, hogy azt mondta: „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!”

„A jegybanktörvény módosítása, amit pénzügyminiszter úr megküldött az EKB-nak is, és ami megerősíti az MNB felügyelőbizottságának a jogköreit, semmilyen kapcsolatban sincs az MNB függetlenségével. A felügyelőbizottság most sem a jegybank alapfeladatait, hanem a gazdálkodás megfelelőségét vizsgálja” - mondta Nagy Márton az ATV-nek.

Arról, hogy miért nem beszélnek Matolcsyval azt mondta: „az intézmények közötti együttműködés sokkal fontosabb, mint az, hogy az emberek között milyen a kapcsolat. ”