A zuglói Jókai Mór általános iskolát is átvenné a katolikus egyház, az intézményben pedig fontos szerephez juthat a nyíltan a Fidesz mellett kampányoló helyi plébános

oktatás
március 13., 16:07

Sok más intézményhez hasonlóan a Budapest XIV. Kerületi Jókai Mór Általános Iskola fenntartói jogát is átvennék az államtól. A Jókaiért az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága jelentkezett be.

photo_camera Fotó: Jókai Mór Általános Iskola

A fenntartóváltásról hétfőn tartottak szülői fórumot, ennek a jegyzőkönyvéből kiderül, mit ajánl az egyház ilyen esetben, szerintük hogyan alakulna át az iskola működése, ha ők lennének a fenntartók, és kinek van beleszólása abba, hogy valóban átkerül-e a katolikusokhoz az iskola.

Ilyen esetekben kötelező fórumot tartani, ahol ott van ugyan a tankerületi igazgató és az intézmény vezetője is, de ők nem véleményezhetik az elhangzottakat. Ez különösen a tankerületi vezető esetében vicces helyzet, az iskoláért bejelentkező szervezetnek ugyanis el kell mondania, hogy ők mit csinálnának jobban, ezzel minősítve a jelenlegi, állami fenntartású rendszert. Márpedig elég meggyőzőnek kell lenniük a kampányolásban, a fenntartócseréről ugyanis a szülők szavazhatnak. A váltást az összes szülő több mint felének támogatnia kell (vagyis nemcsak azok körében kell többség, akik szavaznak majd).

Így aztán erős jelenlét volt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságától (EKIF). A szülőket győzködte az EKFI főigazgató (Gyetván Gábor), a tanügyi igazgató ( Oláh Gábor Péter), főigazgató-helyettes (Oláh Gáborné), besegített a már katolikussá váló Grosics Gyula Katolikus Sport Általános Iskola igazgatója, Kis Mihály. És ott volt Pajor András plébános is, aki bár a fórumon alig beszélt, de éppen az ő személye osztja meg leginkább a szülőket.

Pajor András közéleti figura, nyíltan kampányol a Fidesz mellett, akár a templomban, akár Facebookon, akár a Pesti Srácoknak mondja el, hogy kire is kell szavazni, de hergel a migránsok ellen, és nincs túl jó véleménnyel egy esetleges ukrán győzelemről vagy az ukrán elnökről.

photo_camera Fotó: Pajor András

A szülői fórumon elhangzottak szerint András atya vastagon benne lenne az iskola életében, ha azt tényleg átveszik a katolikusok. Az EKFI főigazgatója a szerepét úgy írta körbe, hogy a plébános „részt vesz az iskola életében, de az igazgatóétól szigorúan elkülönült jogkörrel rendelkezik, nem ugráltathatják egymást, szabályozzák, hogy melyikük mit tehet és kinek kivel kell egyeztetnie”. Az évnyitón, évzárón, fontosabb ünnepeken ott van, „maximum mond egy beszédet”.

Ami akár érdekes is lehet, mert a Jókaiban tanító tanárok is részt vettek a magyar közoktatás kétségbeejtő állapota miatt tartott sztrájkban, miközben Pajor atya nem tartotta titokban, hogy mit gondol a sztrájkoló tanárokról:

photo_camera Fotó: Pajor Atya/Facebook

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.