A finn külügyminiszter sem zárja ki, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába

külföld
március 16., 12:58

A nyugati országoknak, köztük az Egyesült Államoknak sem kellene teljesen elzárkózniuk attól, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha az ottani állapotok romlanak Eline Valtonen finn külügyminiszter szerint, írja a Politico. Ezzel együtt azt is elmondta, hogy „a finn álláspont egyértelmű: jelenleg nem küldünk csapatokat, és nem vagyunk hajlandók erről tárgyalni”.

photo_camera Elina Valtonen finn külügyminiszter
Fotó: GABRIEL MONNET/AFP

Mindezt azután nyilatkozta, hogy az egész küldjünk-e Ukrajnába katonát? hullámot elindító Emmanuel Macron francia elnök továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint nem zárja ki ezt a lehetőséget. Az ötletért az európai vezetők és az Egyesült Államok sem rajongtak, pár héttel korábban még a friss NATO-tag Finnország is elzárkózott ettől

Közben szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban arról beszélt, hogy a finnek NATO-csatlakozása miatt fegyverrendszereket és katonákat fognak telepíteni a határra, írja az Ukrajinszka Pravda. Putyin szerint Finnországnak és Oroszországnak korábban tökéletes volt a kapcsolata, semmi bajuk nem volt egymással, és nem érti, hogy miért érezték szükségét a NATO-csatlakozásnak.

„Nem is voltak ott csapataink, minden erőnket kivontuk a finn határról. Miért tették ezt? Szerintem pusztán politikai okokból” – mondta Putyin, aki szerint a finn érdekek szempontjából teljesen értelmetlen volt a lépés.