Szijjártó nem szavazta meg, hogy az EU újabb 5 milliárd euróval támogassa az ukrán fegyveres erőket

háború
március 18., 15:37

Az EU külügyi tanácsa hétfőn 5 milliárd euróval megemelte az Európai Békekeret összegét, amiből az ukrán fegyveres erőket támogatják. A magyar kormány azonban konstruktívan tartózkodott a szavazásnál. Szijjártó Péter külügyminiszter közleménye szerint Magyarországnak így továbbra sem kell politikai vagy pénzügyi terheket vállalnia az ukrajnai fegyverszállításokból. Emiatt szabályt is kellett módosítani. „Ez tehát azt jelenti, hogy a ránk eső 50 millió eurót be kell fizetnünk, de annak felhasználási célját mi határozhatjuk meg” - mondta Szijjártó. aki szerint Ukrajna támogatása helyett a migrációval szembeni küzdelem érdekében a Száhel-övezet stabilitásának erősítése vagy a Nyugat-Balkán támogatása jöhet szóba.

photo_camera Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu via AFP

Ugyanakkor sérelmezte, hogy továbbra sem történt meg annak a belátása, hogy az EU Ukrajna-stratégiája kudarcot vallott. Egyben emlékeztette kollégáit a NATO korábbi egyhangú határozatára, miszerint mindent meg kell tenni a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországgal.

A magyar külügy általában igyekszik kimaradni a közös döntésekből, így a háború évfordulóján megfúrták az EU közös nyilatkozatát, de korábban már blokkolták az EU közös nyilatkozatát a Putyin elleni elfogatóparancsról, az Azerbajdzsánt elítélő nyilatkozatot, de a gázai tűzszünet mellett sem álltak ki.