Újra több százezer katonát mozgósíthat az orosz vezetés

háború
március 22., 19:37

Oroszország ismét 300 ezer katonát tervez mozgósítani egy újabb offenzívához, írta meg a Vjorsztka oknyomozó újság Kreml-közeli és az orosz védelmi minisztériumból származó információkra hivatkozva.

photo_camera A részleges mozgósítás során behívott oroszok Rosztovban Fotó: ARKADY BUDNITSKY/Anadolu via AFP

A következő orosz offenzíva célja a lap forrásai szerint Harkiv elfoglalása és megtartása lesz, szemlézi a Moscow Times. Mindemellett Moszkva igyekszik elkerülni, hogy Harkivból „második Mariupolt” csináljanak. Mariupol volt az a város, amit hosszú, rengeteg áldozattal járó, pokoli ostrom után foglalt el az orosz hadsereg.

A 300 ezres célkitűzést többen is megerősítették, ugyanakkor a tervek szerint a mostani mozgósítás nem lesz olyan „látványos”, mint a 2022-es volt. Akkor oroszok ezrei menekültek el az országból, többen látványosan tüntettek. A lapnak nyilatkozó politológus szerint valószínűleg „puha” toborzással fognak próbálkozni.

Az elégetlenkedés miatt ugyanakkor még nem tűnik biztosnak, hogy a Kreml elszánja magát egy ekkora volumenű toborzásra. Mindenesetre már többet lehet hallani az ügyről, mint az elnökválasztást megelőzően. Arról, hogy Vlagyimir Putyin 87 százalékos győzelme után mire lehet számítani, Takácsy Dorka Oroszország-szakértő beszélt a 444-nek:

link Forrás