Állambíróság elé állítaná a lengyel kormány Adam Glapinski jegybankelnököt

külföld
március 26., 13:46

A lengyel kormánykoalíció képviselői kedden indítványt nyújtottak be Adam Glapinski jegybankelnök állambíróság elé állítására. Ez a testület vizsgálja a legmagasabb állami tisztségviselők jogsértését. Az indítványt a 460 fős alsóház (szejm) 191 képviselője írta alá, azt most az illetékes parlamenti bizottsághoz továbbítják megvitatásra.

photo_camera Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via AFP

A lépés része a Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke vezette koalíciós kormány száznapos programjának, aminek célja, hogy felelősségre vonja az illetékeseket az előző kormányzat alatt elkövetett hibákért. A törvényszék elé állítandó politikusok listáján mások mellett Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki volt kormányfő is szerepel.

A 2016 júniusa óta a lengyel nemzeti bank (NBP) élén álló Glapinski ellen nyolcpontos vádat fogalmaztak meg, többek között azt, hogy a költségvetési hiányt államkötvények felvásárlásával csökkentette, devizapiaci beavatkozásokat hajtott végre a jegybanki tanács hozzájárulása nélkül, az októberi parlamenti választások előtt kamatlábat csökkentett, valamint átpolitizálta a jegybank tevékenységét.

Glapinski állambíróság (TS) elé állításáról szóló indítványt az NBP-ről szóló törvény értelmében a szejm a szavazatok abszolút többségével fogadhatja el, a képviselők legalább felének jelenlétében. A lengyel alkotmánybíróság viszont januárban alkotmánysértőnek találta az erről szóló előírást, végzése szerint Glapinski TS elé állításához háromötödös többségre van szükség a szejmben. A testület akár fel is mentheti a jegybankelnököt.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke levélben azt írta Glapinskinek a TS elé állítása esetén alkalmazni fogják a Központi Bankok Európai Rendszerének és az EKB-nak a szabályzatát a jegybanki elnök függetlenségének védelmére. (Reuters, MTI)