Életfogytig tartó börtönt kapott a kínai futballszövetség korábbi vezetője

külföld
március 26., 05:19

Vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Csen Hszü-jüant, a kínai nemzeti futballszövetség korábbi vezetőjét. Csent emellett megfosztották politikai jogaitól, és minden személyes vagyonát elkobozzák.

photo_camera Csen Hszü-jüan a bíróságon 2024. március 26-án
Fotó: HANDOUT/AFP

Az egykori sportvezető 2010 és 2023 között különböző tisztségeit kihasználva segített másoknak projektszerződésekkel, befektetési műveletekkel és sporteseményekkel kapcsolatban, melyekért cserébe pénzt és értéktárgyakat fogadott el több mint 81 millió jüan (körülbelül 4,05 milliárd forint) értékben.

A bírósági ítélet szerint „a kínai labdarúgás ügyének hatalmas kárt okozó” korrupciós ügyben a 67 éves Csenen kívül még négy másik tisztviselőt, Csen Jung-liangot, a nemzeti labdarúgó-szövetség korábbi ügyvezető főtitkárhelyettesét, Liu Lejt, a vuhani labdarúgó menedzsmentközpont korábbi igazgatóját, Jü Hong-csent, a szövetség korábbi alelnökét és Tung Csenget, a Kínai Szuperliga korábbi főigazgatóját is vizsgálták. Közülük Csent 14 év börtönbüntetésre, Jüt 13 évre, míg Tungot nyolc évre ítélték. (MTI)