Síncsiszolással jutna pluszpénzhez a BKV

üzlet
március 26., 05:58

Az új tarifarendszer és a bevételek megosztásának új szabályai miatt komoly kieséssel kell számolnia a fővárosi közlekedési társaságnak. Az már biztos, hogy egyrészt a BKK-nak osztoznia kell a MÁV-val és a Volánbusszal a fővárosi közösségi közlekedésre kapott évi 12 milliárd forintos állami támogatáson. Másrészt jelentős kiesés lehet a menetdíj-bevételeknél is, mivel márciustól megszüntették a diákbérletet. Azt ugyanis a 950 forintos vármegye diákbérlet mellett aligha vették volna meg 2000 forinttal többért – írja a Népszava.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint emiatt várhatóan 4-5 milliárd eshet ki, a főpolgármesterségre benevező korábbi BKK-vezér, Vitézy Dávid pedig alsó hangon 10-20 milliárdra teszi ezt az összeget.

Sok pénz esik ki a büdzséből, a legkisebb is számít ezentúl
photo_camera Sok pénz esik ki a büdzséből, a legkisebb is számít ezentúl Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

A BKK mindenesetre úgy számol, hogy 30 milliárd forint keretösszegű áthidaló hitelt vesz fel március végén, amit szeptember végére visszafizet. A BKV tervezett forráshiánya 32,5 milliárd forint lesz decemberben, míg a folyamatos likviditás fenntartásához szükséges 14 milliárdos folyószámla-hitelt az év végéig vissza kell fizetnie, ennek elmaradása ugyanis a cég fizetésképtelenségét eredményezi – ez már a cég üzleti tervéből derült ki.

A bevételek növelése érdekében tehát minden eszközt bevetnek, ezért a cég az idén két irányba is bővíti tevékenységi körét. Egyrészt játék-, könyv-, újság-, textil- és egyéb áruk kiskereskedelmébe fognak, hogy „ezzel még eredményesebbé tegyék a meglévő eszközállomány értékesítését, erősítsék a BKV pozitív megítélését és maximalizálják a lehetséges bevételeket az értékesítési helyek gazdagításával”. Másrészt a jövőben külső partnerek számára síncsiszolást is végeznek.

A BKV lapnak küldött tájékoztatása szerint hosszú ideje foglalkoznak már ajándéktárgyak értékesítésével és síncsiszolással is, utóbbi azonban csak saját részre végezték eddig. Mivel a kapacitás megvan, a pénzre pedig szüksége lesz a cégnek, ezért szeretnék megteremteni annak a lehetőségét, hogy műszaki háttérrel nem rendelkező külső félnek is tudják ezt a munkát végezni.