Nem feltétlen a csirkesütögetésről kapta a Barbecue nevet a haiti bandavezér

külföld
április 03., 08:59
  • A Haitiben uralkodó politikai káosz fő felelőse Jimmy „Barbecue” Chérizier, az ország egyik legbefolyásosabb bandavezére, aki több bűnszervezet szövetségét vezeti.
  • Korábban kommandós volt, de állítólag részt vett egy 71 életet követelő mészárlásban, ezért 2018-ban kirúgták.
  • Chérizier a társadalmi igazságosság bajnokának tartja magát, szereti Malcolm X-et és Martin Luther Kinget, telefonos háttérképe Che Guevara is volt.
  • Arra kevés az esély, hogy ő vezesse az országot, de hatalmával és befolyásával valószínűleg jelentős hatással lesz Haiti jövőjére.

Március 12-én a példátlan erőszakhullám után lemondott Ariel Henry, Haiti miniszterelnöke, aki a korábbi elnök, Jovenel Moïse 2021 júliusi meggyilkolása óta vezette az országot. A miniszterelnök lemondásakor nem is volt otthon, mert az országot káoszba borították a bűnöző csoportok.

photo_camera Jimmy „Barbecue” Chérizier Fotó: RALPH TEDY EROL/REUTERS

A hatalmi vákuumot kihasználva a felfegyverzett helyi bűnbandák átvették az ellenőrzést a nemzetközi repülőtér felett, valamint ellepték a főváros, Port-au-Prince utcáit, és megtámadták az egyik börtönt, hogy több ezer rabnak segítsenek megszökni. A bandák létrehozták az Elnöki Átmeneti Tanácsot is, hogy kidolgozzanak egy tervet Haiti demokratikus helyreállítására, amelyet más karibi országok és az Egyesült Államok is támogatnak.

A káosz felelőse Jimmy „Barbecue” Chérizier, ő az ország legbefolyásosabb bandavezére, több bűnszervezet szövetségét vezeti, már március elején arról beszélt, hogy célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése. Miközben külföldi vezetők az átmeneti kormány körvonalairól tárgyaltak, Chérizier arra figyelmeztetett, hogy az ország megkérdezése nélkül hozott döntések további káoszba taszítanák Haitit. Azt is mondta, csoportja „kitalálja majd, hogyan lehet Haitit kihúzni a nyomorúságból”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.