Az oroszok szüntelen atommal fenyegetik a Nyugatot

külföld
április 04., 09:27

Több mint két éve élünk ismét olyan világban, amelybe újult erővel tért vissza az atomfegyverek bevetésével való fenyegetés, vagy legalábbis az azok használatáról való baljós filozofálás. Az ukrajnai invázió megindítása előtt Oroszország nukleáris hadgyakorlatot tartott, a háború kitörése óta pedig a nukleáris fegyverek témáját egész rendszeresen szövik bele mondandójukba az orosz állam beszélő fejei.

Visszafogottabb állami tisztviselők

Az orosz vezető tisztviselők nukleáris fegyverek bevetésére célzó megjegyzéseikkel a nyugati országok döntéshozatali folyamatait akarják befolyásolni, ami az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás elrettentésére irányuló stratégia része. Egyaránt hallunk közvetlen fenyegetéseket (például amikor 2022 szeptemberében Moszkva a vörös vonal átlépéséről beszélt, ha az Egyesült Államok nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának), valamint közvetettebb fenyegetéseket, például az orosz nukleáris doktrína gyakori emlegetését.

Vlagyimir Putyin
photo_camera Vlagyimir Putyin 2024. március 18-án Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Vlagyimir Putyin explicit módon nem igazán szokott egyes országokat fenyegetni nukleáris csapással, ő inkább utal, sugalmaz, kilátásba helyez, mikor mire van szükség. Az orosz nukleáris erőket már 2022 februárjában magas harci készültségbe helyeztette. 2022 szeptembere óta számos alkalommal jelezte, hogy Oroszország készen áll ezek bevetésére, ha az ország létezéséről, szuverenitásáról, függetlenségéről vagy területi épségéről van szó.

Szergej Lavrov külügyminiszter – valószínűleg Volodimir Zelenszkij és Antony Blinken amerikai külügyminiszter előző napi kijevi találkozójára reagálva – 2022. április 24-én figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának nyújtott további támogatás a harmadik világháború kitöréséhez vezethet, ami magával vonja a teljes orosz fegyverarzenál bevetését is.

A mostanában erőseket mondó korábbi orosz elnök és miniszterelnök Dmitrij Medvegyev, amellett, hogy biztosított mindenkit, Oroszország nem blöfföl, amikor Putyin arról beszél, hogy hajlandó nukleáris fegyvereket bevetni Oroszország védelmére, egy Telegram posztban egy Ukrajna elleni nukleáris csapást emlegetett: „Képzeljük el, hogy Oroszországot arra kényszerítik, hogy a legfélelmetesebb fegyvert vesse be az ukrán rezsim ellen, ami olyan széles körű agressziót követett el, ami államunk létét veszélyezteti."

Jobbkeze, Dmitrij Medvegyev elvégzi a piszkos munkát
photo_camera Dmitrij Medvegyev Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

De Medvegyevnek nem sikerül mindig visszafognia magát, idén februárban rögtön egyszerre négy országot (Ukrajna, Németország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok) is megfenyegetett: „Az Oroszország 1991-es határainak visszaállítására tett kísérletek csak egy dologhoz vezetnek – egy globális háborúhoz a nyugati országokkal, a teljes stratégiai (nukleáris) arzenálunk bevetésével Kijev, Berlin, London és Washington ellen. És minden más gyönyörű történelmi hely ellen, amelyek már régóta szerepelnek nukleáris triádunk célpontjai között."

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.