Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Spar panasza miatt

gazdaság
április 06., 07:44

„A Bizottság szervei megkapták a magyar kiskereskedelmi adóval kapcsolatos panaszt, amelyet elemezni fognak, és gondoskodnak a megfelelő nyomon követésről” – válaszolta a Reutersnek az Európai Bizottság azzal kapcsolatban, hogy bepanaszolta a Spar az Orbán-kormányt az árstop és a különadók miatt Brüsszelben.

A cég és annak anyaországa, Ausztria március elején panaszolta be Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Az osztrák anyavállalat vezetője, Hans Reisch később azt mondta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.”

Reisch akkor azt mondta: „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes.”

A kormány előbb alaptalannak nevezte, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra, majd Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül. (…) A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.”

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig közölte, hogy behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette: minden kijelentésnek következménye van. Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója szerint keresik a lehetőséget a jogi úton történő elégtételre.

Az ügy legutóbbi fejleménye az volt, hogy a Vsquare-hez eljutott információk szerint a háttérben az állhat, hogy több mint egy éve a Rahimkulov család, nemrég pedig Orbán Viktor veje, Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart, de az osztrák tulajdonosok mindkét ajánlatot visszautasították.