Nagy Márton: A kormány feljelenti a Spart

gazdaság
április 08., 12:26

Jogi lépéseket tesz a kormány a Spar ellen. Az ügyben az igazságügyi miniszter jár majd el. Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mondta keddi sajtótájékoztatóján az ATV-nek.

A cég és annak anyaországa, Ausztria március elején panaszolta be Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Az osztrák anyavállalat vezetője, Hans Reisch később azt mondta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet.”

A Bizottság április 6-án azt nyilatkozta, megkapta a Spar panaszát, amit elemez majd, és gondoskodik a megfelelő nyomon követéséről. Nagy ezzel kapcsolatban azt mondta, a Bizottság egyelőre csak vizsgálja, hogy indítson-e vizsgálatot az ügyben. Az EU elfogadta a kiskereskedelmi különadót, a magyar kormánynak adott igazat korábban.

Nagy Márton
photo_camera Nagy Márton Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Nagy korábban közölte, hogy behívatta a Spar vezetőjét, és figyelmeztette: minden kijelentésnek következménye van. Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója pedig azt mondta, keresik a lehetőséget a jogi elégtételre.

Az ügy legutóbbi fejleménye az volt, hogy a Vsquare-hez eljutott információk szerint több mint egy éve a Rahimkulov család, nemrég pedig Orbán Viktor veje, Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart, de az osztrák tulajdonosok mindkét ajánlatot visszautasították.