Mészáros Lőrinc cégének a Mészáros Lőrinc cége által nyert közbeszerzésről kérdezték Polt Pétert, ő ezt feljelentésnek vette

belföld
április 10., 09:12

Ön szerint ez valós vagy színlelt közbeszerzés? – kérdezte Vadai Ágnes (DK) a legfőbb ügyészt azután, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége megnyerte Mészáros Lőrinc másik cégének a közbeszerzési tenderét. Polt Péter erre azt felelte, amit nem egyszer mondott már ellenzéki kérdésre: ez nem kérdés, hanem feljelentés.

Bővebben ez így hangzik: „A tartalom szerinti elbírálás elvére figyelemmel, kérdését feljelentésként értékeltem, és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbítottam.” A feljelentés érdemi elbírálásáról Polt válasza szerint „a nyomozó hatóság fog tájékoztatást nyújtani Képviselő Úrnőnek”.

Az ügy előzménye: Mészárosnak az OPTESZ OPUS Zrt. nevű cége autókat akart beszerezni. Kénytelenek voltak közbeszerzést kiírni, mivel közszolgáltatást nyújtanak. A tenderre hárman jelentkeztek, de az egyik pályázó, a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft. sajnos 17 másodperccel a határidő után.

Ezek után ketten maradtak versenyben a tenderen, amiről az Átlátszó azt írta: „közbeszerzési szakértőnk szerint az aktuális tendert érintő feltételekkel kapcsolatban felmerülhet annak a gyanúja, hogy a tendert az egyik Mészáros-cég a másikra szabva írta ki”. Ennek bizonyítása nagyon nehéz lenne, tették hozzá, a tény ugyanakkor az, hogy a másik Mészáros-cég lett a befutó, miután a konkurens 2,58 millió forintos ajánlatánál 80 millióval olcsóbban vállalta a 130 (+opcionálisan 21) darab (kis)haszongépjármű beszerzését.

Polt Péter rendszeresen dönt úgy, hogy hozzá intézett parlamenti képviselői kérdéseket feljelentésként értékelt, ez történt a gödi akkugyár ügyében is, vagy akkor, amikor Vadai arról kérdezte, hogy az állami MTÜ miért hirdette az Orbán család érdekeltségét.