Hollandia vasárnap elővigyázatosságból bezárja teheráni nagykövetségét

külföld
április 13., 08:32

Hollandia vasárnap elővigyázatosságból bezárja teheráni nagykövetségét - közölte szombaton a holland külügyminisztérium az Irán és Izrael közötti növekvő feszültségre hivatkozva. A közlemény szerint a tárca vasárnap dönt arról, hogy a nagykövetség hétfőn újra kinyit-e.

Holland zászlók a teheráni holland nagykövetség épületén.
photo_camera Holland zászlók a teheráni holland nagykövetség épületén. Fotó: "Rick Nederstigt"/ANP

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok meg nem nevezett információkra hivatkozva jelezte: tudomásuk szerint Irán a nagyon közeli jövőben („inkább hamarabb, mint később”) megtámadhatja Izraelt. Joe Biden amerikai elnök emellett pénteken azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael védelme iránt, ennek érdekében pedig további katonai eszközöket irányítottak a közel-keleti régióban állomásozó egységeihez.

Az elmúlt napokban az Egyesült Államok többször is hivatkozott olyan információkra, miszerint Teherán támadást indíthat a magas rangú iráni tisztviselők halálát okozó izraeli bombázás miatt.

Szerdán Irán vezetője azt mondta, hogy a Damaszkuszban végrehajtott izraeli támadás egyenértékű egy Irán elleni támadással. „Amikor megtámadták a konzulátusunk területét, az olyan volt, mintha a mi területünket támadták volna meg. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni” – mondta Ali Hamenei ajatollah televíziós beszédében.

Az iráni konzulátus épülete elleni április 1-jei támadásban tizenhárom ember halt meg, köztük magas rangú iráni katonai vezetők. Izrael ugyan nem vállalta a felelősséget a támadásért, de a szakértők szerint ők állhatnak mögötte. A térségben lévő amerikai és izraeli erőket azóta magas készültségbe helyezték.

via MTI