Izrael: Irán „meg fogja fizetni ennek az árát”

külföld
április 15., 04:27

Izrael válaszcsapást fontolgat az iráni dróntámadás miatt, az Egyesült Államok azonban kijelentette, hogy nem vesz részt semmilyen izraeli válaszlépésben, hogy elkerülje a támadás eszkalációját.

Beni Ganc, Izael minisztere azt mondta, hogy Irán „meg fogja fizetni ennek az árát”, amikor eljön az idő.

Joe Biden amerikai elnök viszont felhívta az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahút, hogy tudassa vele, bár Amerika „vaskalapos elkötelezettséget” vállalt Izrael biztonsága mellett, az Egyesült Államok nem támogatja a megtorlást.

Az iráni hadsereg vezetője szerint „minden célját elérte” az Izraelt célzó szombat éjjeli drón- és rakétatámadás, amely az Őszinte ígéret hadművelet néven futott.

Az iráni dróntámadás feltételezhetően válasz volt arra az izraeli csapásra, amely az iráni konzulátus őrség hét tagját, köztük két magas rangú tisztet ölt meg április elején. Decemberben szintén izraeli légicsapás ölte meg az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjét, Szajjed Razi Muszavit a szíriai fővárosban.

A szombat éjjeli támadást, ami mérete és jellege miatt példátlan mértékű eszkaláció lehetne az ősz óta forrongó Közel-Keleten, Izrael időben észlelte, és az Egyesült Államok segítségével megsemmisítette az eszközöket, mielőtt azok célba értek volna. A térség legerősebb muszlim állama ugyan sokféle módon támadta már Izraelt, de ilyen nagyságrendű direkt csapást még sosem kísérelt meg. Az iráni hadsereg vezetője szerint „minden célját elérte” az Izraelt célzó dróntámadás. (BBC)