Sára Botond főispán fizetés nélküli szabadságra megy a választás napjáig

POLITIKA
április 17., 07:36

„Mostantól a választás napjáig fizetés nélküli szabadságon vagyok a főispáni tisztségemben. Amennyiben megnyerem a választást, abban az esetben nyilvánvalóan összeférhetetlenség áll majd fenn, így október elsejétől lemondok a kormányhivatal vezetéséről” – mondta a Magyar Nemzetnek Sára Botond fővárosi főispán, aki egyben a Fidesz józsefvárosi polgármesterjelöltje is.

Sára Botond
photo_camera Sára Botond Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

Sára 2018 és 2019 között már vezette a kerületet, azonban a 2019-es önkormányzati választáson kikapott az ellenzék közös jelöltjétől, a volt rádiós Pikó Andrástól. Az eredmény nagyon szoros volt, mindösszesen 269 szavazat döntött, Pikó 49,6, Sára pedig 48,42 százalékot kapott.

Nem maradt sokáig pozíció nélkül, Orbán Viktor miniszterelnök 2020 januárjában kinevezte a fővárosi kormányhivatal vezetőjének. Ezt a hivatalt akkor még kormánymegbízottnak hívták, 2022 júniusa óta azonban már főispánnak. Sára a 2022-es parlamenti választáson is próbálkozott Józsefvárosban, azonban ismét kikapott a közös ellenzéki jelölttől, Jámbor Andrástól.

A Magyar Nemzetnek azt monda, Pikó szinte csak olyanokat ígért az előző kampányban, amik esetében szerinte előre borítékolható volt, hogy biztos nem fogja betartani. „Legatyásodott a kerület, az általunk felújított közterek, épületek állaga romlik. Nagyon komoly probléma van a közbiztonsággal, koszosak az utcák, a hajléktalanhelyzet tarthatatlanná vált”. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: „Mindenkivel meg fogok küzdeni, ha kell, a kormánnyal, ha kell, a fővárossal és bárkivel annak érdekében, hogy ne Józsefváros legyen ennek a problémának az elszenvedője”. Sára visszaállítaná az ingyenes parkolást a kerülteti lakosoknak, sőt, visszafizetné a beszedett parkolási díjakat azoknak, akiknek korábban ingyenes volt a parkolás.

Kiemelt videóink