Finnország az EU-tól kér segítséget az orosz földről érkező bevándorlók ügyében

külföld
április 19., 16:04

Finnország új jogszabályokat készít elő az illegális bevándorlók okozta problémák miatt, ugyanakkor szüksége van uniós intézkedésekre is, mondta a finn miniszterelnök, Petteri Orpo pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke látogatásakor. Az országban decemberben többször is lezárták a keleti határt, mivel augusztus óta több mint ezer bevándorló érkezett vízum nélkül Oroszországból – többségük a Közel-Keletről vagy Afrikából származott.

photo_camera Ursula von der Leyen és Petteri Orpo a finn határ közelében Fotó: ANTTI AIMO-KOIVISTO/AFP

Helsinki azzal vádolta a Kremlt, hogy fegyverként használja a migrációt, mióta Finnország csatlakozott a NATO-hoz. Von der Leyen szerint is arra használja az orosz vezetés a bevándorlókat, hogy destabilizálja a régiót. Azt is elmondta, hogy az EB együttműködik a bevándorlók származási országaival, hogy megállítsák az illegálisan érkezők beáramlását.

Az új finn törvénytervezet lehetővé tenné a határőrök számára, hogy megakadályozzák az Oroszországból érkező menedékkérők belépését. A finn vezetést azonban többször is figyelmeztették, hogy a határ lezárása a fagyoskodó bevándorlók előtt emberi jogi szempontból eléggé aggályos.

photo_camera Menedékkérők a Vaalimaa határátkelőhelyen a finnországi Virolahtiban 2023. december 15-én.
Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP

Az orosz vezetés a finn-svéd NATO-csatlakozás idején megígérte, hogy ellenintézkedésekkel készül. Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben arról beszélt, hogy a Nyugat „belerángatta Finnországot a NATO kötelékébe. Vitatkoztunk mi velük? Minden vitát, beleértve a 20. században a területi vitákat, már rég megoldottuk”. Ekkor jelentette be, hogy a határ közelében létrehozzák leningrádi katonai körzetet.

A finn migrációs válsághoz hasonló események zajlottak 2021 őszétől kezdve a Fehéroroszországgal határos Lengyelországban – igaz, ott tízezres léptékű volt a határátkelések száma.

(via Deutsche Welle)