Putyin: Eddig nem voltak problémáink a finnekkel, most lesznek

külföld
2023 december 17., 16:43

„Ott nem voltak problémák, most lesznek. Létrehozzuk a leningrádi katonai körzetet, és egy katonai egységet fogunk oda összpontosítani” - mondta Vlagyimir Putyin vasárnapi interjújában, ahol a finnek NATO-csatlakozásáról is beszélt. Az orosz elnök szerint a Nyugat „belerángatta Finnországot a NATO kötelékébe. Vitatkoztunk mi velük? Minden vitát, beleértve a 20. században a területi vitákat, már rég megoldottuk” - mondta Putyin az állami televízió riporterének.

photo_camera Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egységes Oroszország párt kongresszusa előtt megtekint egy kiállítást, melyen Oroszország vívmányait állították ki. Fotó: SERGEY FADEICHEV/AFP

Mikor hosszú semlegesség után az orosz-ukrán háború kitörtével felmerült a svédek és a finnek NATO-csatlakozásának ötlete, Moszkva figyelmeztette a feleket, hogy ellenlépéseket tervez a sikeres csatlakozás esetén. Az utóbbi hetekben kisebb migránsáradat miatt zárta le másodszorra is Finnország a határait - Helsinki Moszkvát gyanúsítja a többek közt Szomáliából, Szíriából és Marokkóból érkező, mostanra több mint ezer menedékkérő határhoz szállításával. A finnek több, orosz irányból érkező hackertámadást is regisztráltak.

„Teljes képtelenség”

- mondta Putyin, miután felemlegették neki Joe Biden amerikai elnök azon kijelentését, miszerint ha Oroszország sikert arat Ukrajnában, nem fog megállni. „Oroszországnak nincs oka, nincs érdeke, se geopolitikai, se gazdasági, se politikai, se katonai, hogy harcba szálljon a NATO-országokkal” - mondta. Szerinte az ilyen kijelentésekkel csak az oroszellenes politikát akarják igazolni, és Biden is tudja, hogy értelmetlen lenne egy ilyen támadás.

A NATO szerződésének 5. cikke alapján a felek megállapodtak abban, hogy az egy vagy több tag ellen indított támadás az összes tag ellen intézett támadásnak minősül.

Finnország tavaly tavasszal csatlakozott a NATO-hoz, de Svédország továbbra is Magyarország és Törökország jóváhagyására vár. (yle, Reuters)