A lengyel elnök szerint ha a NATO úgy dönt, Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén

külföld
április 22., 12:36

A Nuclear Sharing NATO-programban Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, ha a szövetségesek úgy döntenek – közölte Andrzej Duda a Fakt lengyel napilappal.

A múlt heti észak-amerikai útján adott interjúban a lengyel államfő többek között a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról (Nuclear Sharing) beszélt.

Azt mondta, Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi területet, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is.

Andrzej Duda egy NATO-támaszponton a lengyel-litván határon 2022. július 7-én.
photo_camera Andrzej Duda egy NATO-támaszponton a lengyel-litván határon 2022. július 7-én. Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

Ha az lenne a szövetségesek döntése, hogy a Nuclear Sharinggel, a NATO keleti szárnya biztonsága erősítése érdekében atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén is, Varsó készen áll erre – mondta Duda, aki szerint a kérdés „bizonyos ideje” a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Tavaly júniusban Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte: Lengyelország a NATO-hoz fordul Moszkva fehéroroszországi atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nuclear Sharing programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Andrzej Duda nyilatkozatáról újságírók Donald Tusk kormányfőt kérdezték a sajtóértekezletén. „Türelmetlenül várom a találkozót Duda elnök úrral” – válaszolt Tusk, aki meg szeretné ismerni a nyilatkozat minden körülményét.

A téma közvetlenül, egyértelműen érinti Lengyelország biztonságát – mondta a miniszterelnök. Fontosnak nevezte, hogy Lengyelország biztonságos legyen, és hogy a megfelelő fegyverekkel rendelkezzen, de minden ilyen jellegű kezdeményezést az arra illetékeseknek alaposan elő kell készíteniük. „Mindenki győződjön meg arról, hogy valóban ezt akarja. A felvetés nagyon jelentős, nagyon komoly” – mondta.

Az 1950-es években elindított Nuclear Sharing program a NATO nukleáris elrettentési politikájának egyik alkotóeleme. Ennek értelmében az atomfegyverrel nem rendelkező tagállamok is részt vehetnek a nukleáris arzenál esetleges bevetésének tervezésében, és ilyen fegyvereket tárolhatnak saját területükön.

Kreml: Moszkva válaszolni fog

Oroszország hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Vlagyimir Putyin sajtótitkára azt mondta: „A katonák természetesen elemezni fogják a helyzetet, ha ezek a tervek valóra válnak, és bármilyen helyzetben megtesznek mindent, ami csak szükséges, minden szükséges válaszlépést, hogy garantálják biztonságunkat.”

Az RBK orosz napilap szerint atomfegyverek lengyelországi telepítéséről már évek óta folynak a tárgyalások, a lengyel védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy már 2015-ben tervezték a csatlakozást a Nuclear Sharinghez. 2022 őszén Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium akkori helyettes sajtófőnöke azt mondta, az USA nem fog atomfegyvereket telepíteni olyan országokba, amik 1997 után csatlakoztak a NATO-hoz. Lengyelország 1999-ben lett a szövetség tagja.

A vita ismét felerősödött azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly tavasszal bejelentette: úgy döntött, atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba. Miután Lengyelország jelezte készségét, hogy nagyobb részt vállaljon a nukleáris elrettentésben, és csatlakozzon a nukleáris programhoz, Moszkva negatívan reagált. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint „a nukleáris fegyver lengyelországi telepítésére vonatkozó kérés csak egy dologgal fenyeget: azzal, hogy az ilyen fegyvert használni fogják”. A Kreml már 2022-ben közölte, hogy a lépés növelné a feszültséget a térségben. (MTI)