Lemondta a díjátadóját a PEN America, miután az írók közel fele visszalépett a jelöléstől

külföld
április 23., 19:37

Lemondta idei irodalmi díjátadóját a PEN America, miután számos író visszalépett a jelöléstől az írószövetségnek a gázai övezeti háborúra adott reakciói miatt.

A szólásszabadság védelmére alakult írószövetség hétfőn közölte, hogy a díjra jelölt 61 író és fordító közül 28 úgy döntött, visszavonja a könyvét a versenyből.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag többször bírálta a szervezetet, amiért az a jelek szerint Izraelt támogatja, és nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat.

Márciusban több köztiszteletnek örvendő író, közöttük Naomi Klein és Michelle Alexander is nyílt levélben kritizálta a PEN Americát, amiért az nem nyújtott „semmilyen lényegi összehangolt támogatást” a gázai, illetve a palesztin íróknak. A levél szerint „a PEN elárulta a mindenkit megillető béke és egyenlőség, valamint a világban bárhol élő írók szabadsága és biztonsága iránti elkötelezettségét”.

Az állításokra válaszolva a PEN közölte: a gázai írók oldalán áll, azonnali tűzszünetet sürgetett, és segített létrehozni egy 100 ezer dolláros segélyalapot a palesztin írók támogatására.

Az április 29-re tervezett irodalmi díjátadó lemondását bejelentve Clarisse Rosaz Shariyl, a PEN America irodalmi programfőnöke sajnálatát fejezte ki az írók döntése miatt, és tiszteletben tartják az írók döntését, akár visszalépnek a jelöléstől, akár nem.

Colin Jost a 2023-as PEN America Irodalmi Gála házigazdájaknt 2023. május 18-án New Yorkban.
photo_camera Colin Jost a 2023-as PEN America Irodalmi Gála házigazdájaknt 2023. május 18-án New Yorkban. Fotó: Bryan Bedder/Getty Images via AFP

A néhai Jean Stein amerikai írónő hagyatékának kezelői felszólították a PEN Americát, hogy a nevében ajándékozzák az írónő által adományozott, a legjobb könyvnek járó 75 ezer dollárt a Palesztin Gyermekeket Segítő Alapnak, miután a díj 10 várományosa közül 9 visszalépett.

A Jean Stein hagyaték és alapítvány kezelői, Katrina Vanden Heuvel, Wendy Vanden Heuvel és Bill Clegg közölték: Jean Stein a palesztinok jogainak heves védelmezője volt, aki palesztin írók műveit jelentette meg, támogatta és népszerűsítette a palesztin írókat és képzőművészeket. (MTI)