Olaf Scholz: Vlagyimir Putyinnak a legcsekélyebb joga sincs Immanuel Kantra hivatkozni

filozófia
április 23., 16:11

Olaf Scholz német kancellár megtagadta Vlagyimir Putyintól, hogy Immanuel Kantra hivatkozzon. Az orosz elnök háborús agressziója ellentmond a német filozófus valamennyi alapvető kijelentésének – mondta a beszédében Scholz a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia ünnepségén, amit Kant 300. születésnapja alkalmából rendeztek.

„Putyinnak a legcsekélyebb joga sincs Kantra hivatkozni”, „ennek ellenére Putyin rendszere továbbra is elkötelezett Kant és műveinek kisajátítása mellett, szinte bármi áron” – mondta a német kancellár.

Putyin szereti kedvenc filozófusaként feltüntetni Kantot, akinek a szülővárosa, Königsberg ma az orosz exklávé, Kalinyingrád. Scholz szerint Kant emberi jogokról és emberi méltóságról alkotott gondolatai, valamint a háborúról és békéről szóló gondolatai nem egyeztethetők össze azzal, amit az orosz elnök az országában gyakorol, illetve az Ukrajna elleni támadással sem. Az orosz támadások és az ukrajnai pusztítás „olyan pusztítási vágyat képvisel, amit puszta mértéktelenségében a 21. századi Európában nagyon kevesen tartottak volna lehetségesnek” – mondta az SPD politikusa.

Az egyén méltóságát és autonómiáját „Putyin autokráciájában mindennap lábbal tiporják, és csírájában elfojtják, például a cenzúra, a digitális dezinformáció és a megfigyelés eszközeivel” – mondta Scholz, aki szerint a német idealizmus megteremtője az agresszív háború, a nemzetközi jog megsértése és az önkényuralom „kulcsszavának” sem alkalmas.

Scholz Putyin ellentmondásos kijelentéseit is idézte. Az orosz elnök 2005-ben azt mondta: „Kant kategorikus ellenzője volt az államközi viták háborúval való rendezésének. És mi megpróbálunk ragaszkodni tanításának ehhez a részéhez. (…) Hiszem, hogy a Kant által bemutatott víziót a mi nemzedékünknek meg kell valósítania és meg is tudja.”

2024 elején Putyin újraértelmezte Kantot, amikor azt mondta: „Kant alapvető gondolkodó. És az ő felhívása, hogy használjuk a saját elménket, rendkívül időszerű. Oroszország számára ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nemzeti érdekek vezérelnek bennünket". „Ez azért abszurd, mert Kant kifejezetten szót emelt az államok más államok ügyeibe való beavatkozása ellen” – mondta Scholz.

Olaf Scholz beszédet mond Berlinben Immanuel Kant születésének 300. évfordulóján, 2024. április 23-án.
photo_camera Olaf Scholz beszédet mond Berlinben Immanuel Kant születésének 300. évfordulóján, 2024. április 23-án. Fotó: Sebastian Gollnow/DPA via AFP

A kancellár beszél Kant Az örök béke című művének aktuális jelentőségéről is. Bár a szövegben nem lehet „gyakorlati útmutatást találni a 21. századi katonai konfliktusok megoldására”, vannak okos tanácsok, amiket érdemes megfontolni – mondta a kancellár. „Bárki, akit megtámadnak, megvédheti magát”, a valódi béke mindig túlmutat a puszta tűzszüneten és az ellenségeskedések elhalasztásán – mondta Scholz.

Szerinte sok minden, amit Kant életében elképzelt, mára valósággá vált, „itt, Németországban, az Európai Unió keretein belül, és részben globális szinten is”. Scholz azt mondta, Kant gondolkodása mély hatást gyakorolt a saját politikai munkásságára is, de azt mondta, továbbra is szükség van arra, hogy „kritizáljuk és kijavítsuk az elért eredményeink folyamatos hiányosságait”. (Zeit)