Kijev engedélyt kapott, hogy orosz területen használja a brit fegyvereket

háború
május 03., 14:21

Évente 3 milliárd fontot biztosít Ukrajnának az Egyesült Királyság, amíg szükséges – jelentette ki David Cameron brit külügyminiszter Kijevben. Cameron szerint Ukrajnának joga van ahhoz, hogy visszavágjon Oroszországnak,mivel Oroszország indította a támadást.

Az orosz területeken történő támadás több ország számára is kényes kérdés. Az Egyesült Államok a BBC szerint az eszkalációtól tartva korábban fel is szólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz olajfinomítók elleni támadásait.

photo_camera Fotó: Ukrainian Presidential Press Ser/via REUTERS

„Ez az ukrán konfliktus körüli feszültség közvetlen fokozása, ami potenciálisan veszélyt jelenthet az európai biztonságra” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov Emmanuel Macron azon kijelentéseit is támadta, miszerint a Nyugatnak meg kell fontolnia, hogy katonákat küldjön Ukrajnába egy orosz frontáttörés esetén.

Az orosz hadsereg a közelmúltban több sikert is elért támadásaival, Kelet-Ukrajnában falvakat foglaltak el. Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország nyáron offenzívára készül az északkeleti régiókban. Az ukrán hadsereg fontos hídfőállásokat kényszerült feladni Donyeck régióban az orosz túlerő miatt az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij áprilisi posztja szerint.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a hét elején járt Ukrajnában, ahol arról beszélt, hogy a NATO-szövetségesek nem teljesítették, amit az elmúlt hónapokban ígértek. „Az Egyesült Államokban hat hónapig tárgyaltak segélycsomagról, az európai szövetségesek pedig nem szállították az általuk ígért lőszereket. De most már biztos vagyok benne, hogy a dolgok változni fognak” – mondta.

Az USA mellett Nagy-Britannia is bejelentette, hogy az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagot adja Ukrajnának. Stoltenberg szerint Németország és Hollandia is azt mondta, hogy növeli a támogatás mértékét.

Kiemelt videóink