A bohócozás ellenére sikeres vébék után „befolyásos klubelnök” buktatná meg a jégkorongszövetség elnökét

sport
május 14., 10:23

A férfi és a női hokiválogatott is sikeresen szerepelt az idei világbajnokságokon, egy évvel a kiesés után mindkét csapat visszajutott az elitligákba. A nők másodikként, a férfiak egy kínos, a szövetségi kapitány lebohócozásához, majd bocsánatkéréshez vezető vereség után több szempontból is hokitörténelmet írva csoportelsőként.

Erdély Csanád (b2) és a dél-koreai Kim Szanguk (j) a 2024. április 30-án játszott vb-meccs után, balról a háttérben Such György
photo_camera Erdély Csanád (b2) és a dél-koreai Kim Szanguk (j) a 2024. április 30-án játszott vb-meccs után, balról a háttérben Such György Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A hazai hoki tehát zűrös, de sikeres szezonon van túl, Such György, a szövetség elnöke mégsem biztos abban, hogy marad a posztján. Erről a Nemzeti Sportnak adott interjúban beszélt. Egyrészt azt sem tudja, hogy akar-e újra indulni: „mindig is voltak bennem ambivalens érzések abban a tekintetben, hogy érdemes-e két ciklusnál többre vállalkozni”, ráadásul bár egyrészt nagyon eredményes a magyar hoki, „a mérleg másik serpenyőjében ott van az elmúlt fél-háromnegyed évben különösen erősen tapasztalt negatív szemlélet, mások hibáztatása, a sportág érdekeinek feláldozása rövid távú pénzügyi előnyökért, vagy az emberi gyarlósággal való intenzívebb szembesülés”.

Ráadásul úgy tűnik, hogy valaki más is pályázik az MJSZ élére. Bár egyelőre olyan kihívó nincs, aki kilépett volna a fényre, Such azt mondja: „van viszont olyan személy, aki befolyásos klubelnök és a nagyobb hokis sportszervezetek egy részének támogatását bírva a kulisszák mögött kampányol maga és a csapata mellett”.

Hogy ki lehet ez a személy, arra még csak utalás sincs a cikkben. A magyar hoki legbefolyásosabbnak mondható két csapata mindenesetre az osztrák ligában szereplő, a BL-ben is induló Fehérvár AV19, valamint a 2019 óta sorozatban hat magyar bajnoki címet szerző Ferencváros.

Frissítés: Az MJSZ elnöksége kedden új szövetségi kapitányt választott a férfiválogatott élére. A 45 éves Majoross Gergely az elmúlt néhány évben külföldi csapatoknál dolgozott vezetőedzőként, előbb a szlovákiai Érsekújvárt, majd a német Ravensburgot irányította. A jégkorongozóként sokszoros válogatott szakember – a 2008-as szapporói A csoportos feljutás részese – már dolgozott a válogatott mellett másodedzőként, sőt: a 2019-es asztanai divízió 1/A csoportos világbajnokságon a betegséggel küszködő szövetségi kapitányt, a finn Jarmo Tolvanent is helyettesítette. Mostani megbízatása 3 évre szól.