Grúzia elnöke megvétózta az orosz mintájú ügynöktörvényt

külföld
május 18., 16:14

Salome Zurabisvili grúz elnök megvétózta a parlament által elfogadott „A külföldi befolyás átláthatóságáról” szóló törvényjavaslatot – írja a TASS.

„Ma megvétóztam az »orosz« törvényt. Ez a törvény lényegében és szellemében is orosz, ellentmond alkotmányunknak és minden európai normának, ezért akadályt jelent európai utunkban. Ezt a törvényt hatályon kívül kell helyezni” – mondta Zurabisvili egy tájékoztatón.

Az elnöki vétó egyébként felülbírálható, ha a parlament többsége megszavazza a törvényt. Korábban a grúz parlament egyszer már szembement a vétóval, amikor elfogadta az Európai Unió által bírált „fedett nyomozási tevékenységről” szóló törvényt. Akkor ehhez 79 képviselői szavazat kellett.

Tüntetés hétfő este a külföldi ügynöktörvény parlamenti elfogadása után Grúziában.
photo_camera Tüntetés hétfő este a külföldi ügynöktörvény parlamenti elfogadása után Grúziában. Fotó: GIORGI ARJEVANIDZE/AFP

Május 14-én a grúz parlament 84 képviselő támogatásával és 30 ellenzésével hagyta jóvá harmadik olvasatban a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében a civilszervezeteknek és a médiumoknak külföldi ügynökként kell regisztrálniuk magukat, ha a bevételeik legalább 20 százaléka külföldi eredetű, ennek elmaradása pedig súlyos szankciókkal jár.

A törvényjavaslat ellenzői a „külföldi ügynökökről” szóló orosz törvény másolatának tartják, de kritizálták az USA-ban és Európában is, Grúziában pedig tömegek tiltakoztak ellene.

Hogy ez a törvény hova vezethet, az Oroszországban látszik legtisztábban, ahol a 2012-es első ilyen törvény óta odáig jutottak, hogy már az is külföldi ügynök lehet, aki ugyan semmilyen bevételre nem tett szert más országból, de „külföldi ügynökök” beszédeit hallgatta egy politikai rendezvényen. A Grúziában kialakult helyzetről, hogy a rendőrök május elején már vízágyúkkal, könnygázzal, paprikaszprével és a demonstrálók ütlegelésével próbálták elfojtani a tüntetéseket, Kolozsi Ádám írt részletesebben.

(via Meduza)