Egy kutatás minden vizsgált emberi herében talált mikroműanyagot

TUDOMÁNY
május 20., 17:17

Az Új-Mexikói Egyetem kutatói 23 emberi herét, valamint 47, életében háziállatként tartott kutya heréjét vizsgálták, és minden mintában találtak mikroműanyag-szennyezést. A műanyag zacskókban és palackokban használt polietilén volt a leggyakrabban talált mikroműanyag, amelyet a PVC követett.

Az emberi herékben csaknem háromszor nagyobb volt a műanyag koncentrációja, mint a kutyák heréiben: 330 mikrogramm szövetgrammonként, szemben a 123 mikrogrammal.

Az emberi heréket konzerválták, így a spermiumok számát azokban nem lehetett megmérni. A kutyák heréiben azonban igen, és a kutatás kimutatta, hogy a spermák száma alacsonyabb a magasabb PVC-szennyezettségű mintákban. Ezzel együtt további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy a mikroműanyagok a spermaszám csökkenését okozzák.

Az elemzett heréket 2016-ban végzett boncolásokból nyerték, a férfiak életkora 16 és 88 év között volt, amikor meghaltak. „A fiatalabb generációra gyakorolt hatás talán még aggasztóbb” most, hogy minden eddiginél több műanyag van a környezetben – idézi a kutatást vezető Csia-csong Ju professzort a Guardian.