Gyanúsan olcsó lőtérvásárlással és természetkárosítással került be korábban a hírekbe a cég, amivel Sulyok Tamást hírbe hozták

gazdaság
május 22., 17:18

Habár most a zsebszerződéssel szerzett Csongrád megyei termőföldek és Sulyok Tamás államfő akkori ezzel kapcsolatos szegedi ügyvédi ténykedése miatt került a figyelem középpontjába az Agronómia (a cégnyilvántartás szerint Agronomia) Kft., a társasághoz kötődő több botrányos ügyről is beszámolt a helyi sajtó az 1990-es és 2000-es években.

Igaz, a problémás ügyek mellett volt egy termelési riportok stílusában született dicsőségjelentés is, 2001-ben a Délvilág épp arról írt, hogy Deszken „egyetlen zsebszerződést sem kötöttek”, és a polgármester épp az Agronómia Kft.-t említi az egyik jó példaként. „A két osztrák befektető kezében lévő társaság napjainkban 800 hektáros földön gazdálkodik. Az egykori Maros téesz szarvasmarhatelepét korszerűsítették, a káefté állattenyésztéssel is foglalkozik, méghozzá nagyon magas színvonalon” – mondta a cégről az MSZP-s Simicz József polgármester (2010-ig állt Deszk élén, utódja, Király László is MSZP-sként nyerte az első két választását, 2019-ben már függetlenként győzött és most is függetlenként indul).


Az első hírek 1995 májusából származnak. A Reggeli Délvilág május 9-én, a Délmagyarország május 11-én számolt be arról, hogy a honvédség egy 13,7 hektáros, hosszú időn át lőtérként használt újszegedi ingatlant adott el. „Az ingatlan nyilvántartási értéke 60 millió forint. Szakértők szerint a piaci értéke ennél lényegesen magasabb: minimum 100 millió” – mondta a területről Póda Jenő akkori MDF-es országgyűlési képviselő (ő egészen 2019-ig volt politikus, az MDF széteséses után fideszes, majd KDNP-s, ma egy önkéntes nyugdíjkassza ügyvezető igazgatója). Ehhez képest az Agronómia Kft.-nek 12 millió forintért sikerült megszereznie, tehát Póda számításából kiindulva ötöd- vagy nyolcadáron.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.