Őrizetbe vették az orosz tábornokot, akit azért rúgtak ki, mert bírálta a hadsereg vezetését

külföld
május 22., 04:28

Jelentős kárt okozó csalás miatt őrizetbe vették Ivan Popov orosz vezérőrnagyot, akit korábban azért távolítottak el a pozíciójából, mert aggodalmának adott hangot az ország katonai veszteségei miatt, írja a BBC.

Ivan Popov vezérőrnagy
photo_camera Ivan Popov vezérőrnagy Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium

A tábornok az orosz fegyveres erők 58. hadseregének parancsnokaként vett részt a harcokban a zaporizzsjai régióban, és állítólag kérdéseket tett fel feletteseinek a katonai hírszerzés és a tüzérségi erő hiányosságai, illetve az ezen hiányosságok miatt életüket vesztő orosz katonák tömegei miatt. Állítása szerint azért döntött a nyílt kritika mellett, mert úgy gondolta, elesett bajtársainak tartozik annyival, hogy beszámol a fronton tapasztalható embertelen körülményekről.

photo_camera Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu via AFP

A 49 éves volt vezérőrnagyot két hónapig tartják őrizetben, jelentős kárt okozó csalással gyanúsítják. A hatóságok szerint őrizetbe vétele „megelőző intézkedés” volt a moszkvai bíróság május 17-i döntését követően. Popov tagadja a vádakat.

Április végén Szergej Sojgu korábbi védelmi miniszter helyettesét, Timur Ivanovot vették őrizetbe korrupció miatt. Ivanov a leggazdagabb orosz tábornok, akár hazaárulással is megvádolhatják, Putyin személyesen adhatott parancsot a kilövésére. Májusban a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetőjét tartóztatták le, szintén nagy összegű kenőpénz elfogadás vádjával.

Kiemelt videóink