A grúz kormányfő szerint Fico sorsával fenyegette meg őt egy uniós biztos, Várhelyi Olivér elismerte, hogy róla van szó, de félremagyarázzák a szavait

külföld
május 23., 20:31

A grúz kormányfő, Irakli Kobahidze csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy egy uniós tisztségviselő fenyegetőleg figyelmeztette az orosz mintájú ügynöktörvény elfogadása miatt, és arról beszélt, nézze csak meg, mi történt Robert Ficóval. A Grúziát megosztó ügynöktörvénnyel számos cikkben foglalkoztunk: itt írtunk arról, hogy miért áll civilizációs választás előtt az ország, hogyan reagált az ügynöktörvényre az Európai Tanács, hogyan állt ebben az ügyben is az oroszpárti oldalra Orbán Viktor.

És most vissza a csütörtöki közleményre. „Még a Nyugat folytatólagos zsarolása közepette is kirívó volt az a fenyegetés, amely egy uniós biztossal folytatott telefonbeszélgetés során hangzott el. A biztos egy sor intézkedést sorolt fel, amelyeket a nyugati partnerek elfogadhatnak az átláthatósági törvény ellen benyújtott elnöki vétó felülbírálása esetére, és közben megjegyezte: »Látta, mi történt Ficóval, nagyon óvatosnak kell lennie«” – idézi az oroszpárti Kobahidze közleményét az MTI.

A grúz kormányfő hivatalának sajtószolgálata az uniós biztost nem nevezte meg. Kobahidze viszont beszélt arról, hogy „rendkívül felkavarónak” érezte a Fico ellen május 15-én elkövetett merénylet felemlegetését, és hogy előzetes értesülések szerint a szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérletben „a nyomok egy olyan ország titkosszolgálatához vezetnek, amely különösen közel háborúpárti (...) egy rendkívül veszélyes erőről van szó”.

Estére aztán kiderült: az uniós bővítésért felelős magyar EU-biztos, Várhelyi Olivér volt az, aki Kobahidze szerint megfenyegette őt. Ezt az értesülését először a Telegraph írta meg, a lapnak Várhelyi el is ismerte, hogy róla van szó. A biztos az MTI híre szerint később közleményt is kiadott, amiben azt írta, sajnálja, hogy a telefonbeszélgetésük egy részét kiragadták a szövegkörnyezetéből.

A közleményében azt írta: jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ország politikai vezetését eltántorítsa a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény elfogadásától, mert a jogszabály elfogadása alááshatja az ország uniós útját.

A biztos a telefonbeszélgetés során úgy érezte, fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsák tovább az amúgy is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával, mely további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin.

„Ezzel kapcsolatban a legutóbbi, Szlovákiában történt tragikus esemény példaként és utalásként hangzott el arra vonatkozóan, hogy hová vezethet egy ilyen nagyfokú polarizáció még Európában is”.

Az MTI híre szerint Várhelyi sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ezt a részt „nemcsak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetből”, hanem úgy mutatták be a nyilvánosságnak, hogy az a telefonhívás „eredeti céljának teljes félreértelmezését eredményezheti”. Hogy mi lehetett a cél, az ezzel együtt nem teljesen világos, mert ugyanakkor továbbra is azt hangsúlyozza: ne fogadják el a Kobahidze miniszterelnök által forszírozott törvényt.