Magyar Narancs: Vitézy a BKK kockázatelemzésének ismeretében is támogatta a 3-as metró kocsijainak felújítását

POLITIKA
május 23., 15:53

Vitézy Dávid április 1-én a Szabad Európának azt mondta: „Az közismert szerintem mindenki előtt, hogy én nagyon elleneztem a hármas metró orosz kocsifelújítását. Elsősorban talán ezért kellett a BKK éléről távoznom.” Április 15-én pedig a Facebookon – az orosz járművek felújításának elhibázott döntésében Tarlós István és Karácsony Gergely főpolgármesterek meg a BKV vezetőségének felelősségét kiemelve – azt írta: „minden belső fórumon amellett érveltem, hogy új metrókra van szükség a 3-as metróra”.

A Magyar Narancs megkérdezte az LMP főpolgármester-jelöltjét, milyen dokumentumok igazolják, hogy jelezte a BKK, a BKV, és a főváros vezetésének a felújítással szemben álló álláspontját, de ilyen iratot nem kaptak. Ezzel szemben a lap azt írja, több dokumentum is arról tanúskodik, hogy Vitézy a döntéseivel a kezdetektől támogatta a 3-as metró kocsijainak felújítására vonatkozó tender kiírását, és még a kockázati tényezőket figyelembe véve is ezt szavazta meg a BKV igazgatóságában.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A járműpark korszerűsítéssel egybekötött felújítása tárgyú előterjesztést 2013 áprilisában egyhangúan szavazta meg a BKV igazgatósága, aminek ekkor több éve tagja volt Vitézy. A következő lépés a közbeszerzési eljárás decemberi elindítása volt, a jegyzőkönyvben az áll: „Az Igazgatóság az M3 járműpark felújítására irányuló közbeszerzési eljárás indításáról szóló előterjesztést megismerte. Az Igazgatóság felhatalmazza a vezérigazgatót, hogy az eljárással kapcsolatban a Tulajdonossal és a BKK-val egyeztessen.” Ekkor Vitézy az esetleges ellenvéleményének szintén nem adott hangot, megszavazta azt a hat igazgatósági társával. 2013 decemberében egyhangúlag döntöttek a felújításról szóló közbeszerzési eljárás indításáról is, Vitézy ekkor sem lógott ki a támogatók sorából.

2014 októberében végképp eldőlt a 3-as metró szerelvényeinek felújítása, amikor a BKV igazgatósága jóváhagyta a közbeszerzési eljárás hirdetményének szövegét, kiírását. A BKV igazgatóságának jegyzőkönyve szerint az igazgatóság többi tagjával együtt a felújításról szóló tendert Vitézy is alkalmasnak tartotta arra, „hogy az megküldésre kerüljön a projektet kizárólagosan finanszírozó Fővárosi Önkormányzat részére különösen annak ellenőrzése céljából”. A javaslat a BKV mellett a Vitézy által vezetett BKK szakmai kockázatjelentéseinek felhasználásával készült. A döntést ekkor hozták a BKV vezetői: az elfogadott javaslatot azzal a céllal küldték el a fővárosnak, hogy ellenőrizze, a tulajdonosi preferenciák és elvárások megfelelően érvényesülnek-e benne. Vitézy az ez utáni döntésben is támogatta a felújítást.

Az Index 2014 végén mégis azt írta: „Bár a Fidesz eddig kiállt mellette, végül levette a kezét Vitézyről, mert az az oroszbarátság politikájának korában ellenezte a felújított orosz metrókocsik megvásárlását.”