Az elnöki vétó ellenére is elfogadták a grúz ügynöktörvényt

külföld
május 28., 15:27

A Fidesz kaukázusi szövetségesének számító grúz kormánypárt, a Grúziai Álom új ügynöktörvénye ellen tüntetnek Tbilisziben, miután a grúz parlament az elnöki vétót felülírva jóváhagyta azt. Az állambiztonság szerint a tüntetők meg akarják puccsolni a kormányt.

A több tízezres tüntetések, brutális rendőri fellépés, parlamenti verekedés és a kilátásba helyezett nyugati szankciók után elfogadott grúz ügynöktörvény sok hasonlóságot mutat a tavaly decemberi magyar „szuverenitásvédelmi” törvénnyel: amint hatályba lép, a civil szervezeteknek és a sajtóorgánumoknak külföldi ügynökként kell regisztrálniuk magukat, ha a bevételeik legalább húsz százaléka külföldi eredetű - ennek elmaradása pedig súlyos szankciókkal jár.

A kormánypárt szerint törvény a transzparenciát szolgálja.

link Forrás

Hogy ez hova vezethet, az kétségtelenül Oroszországban látszik legtisztábban, ahol a 2012-es első hasonló törvény óta mostanra odáig jutottak, hogy már az is külföldi ügynök lehet, aki semmilyen bevételre nem tett szert más országból, de „külföldi ügynökök” beszédeit hallgatta egy politikai rendezvényen.

Már az ügynöktörvény megszavazása is kis híján botrányba fulladt, a képviselők összeverekedtek a padsorok között, egy kormánypárti képviselőt a biztonságiaknak kellett visszafogniuk, nehogy összetűzésbe keveredjen az ellenzéket vezető Levan Habeisvilivel. Szalome Zurabicsvili elnök akkor azt mondta, szíve szerint megvétózná a törvényt, de a parlamentben akkora többsége van a kormánypártnak, hogy felül tudják írni az ő döntését is.

A magyar szuverenitásvédelmi törvény betartatására létrehozott, önkényesen kijelölt ügyeket vizsgáló, korlátlan hatáskörű Szuverenitásvédelmi Hivatal február elsejével kezdte meg működését. A független szerkesztőségek nyilatkozata a Szuverenitásvédelmi Hivatalról. (Guardian)

Kiemelt videóink