Orbán Viktor a legigazibb példakép – így lettek örök barátok magyarok és grúzok

külföld
2023 október 12., 16:44

„Orbán Viktor az első számú, sőt az egyetlen szövetségese Putyinnak az Európai Unióban. Nem gondolom, hogy ő a legmegfelelőbb közvetítő köztünk és az EU többi állama között”. Szalome Szabadasvili, a liberális-centrista Lelo párt parlamenti képviselője kommentálta ezzel a magyar miniszterelnök grúziai látogatását.

Hasonlóan nyilatkozott a Grúziárt formáció színeiben politizáló Anna Bucsukuri is, aki olyat mondott ráadásul, hogy a kormányzó Grúziai Álomnak és a Miheil Szaakasvili-féle Egyesült Nemzeti Mozgalomnak „ugyanazok a barátai, korábban Szaakasvili büszkélkedett Orbánnal, ma Irakli Garibasvili teszi ugyanazt”.

Megvan annak az alapja, hogy az egymással versengő nagyok közé ékelődni igyekvő politikai szereplők Orbán Viktor útjára építve próbálnak kitűnni különvéleményükkel. A magyar miniszterelnök ugyanis, mint a vizittel részletesebben foglalkozó hazai sajtó is említi, tizenegy év után először látogatott a kaukázusi államba. Ám azt mintha nem elemezte volna mélyebben senki, hogy a 2012-es kirándulásra négy nappal az akkori grúziai parlamenti választások előtt került sor, Orbán pedig – mint a newsgeorgia.ge felidézi – Miheil Szaakasvili és az Egyesült Nemzeti Mozgalom mellett kampányolt, a párt nagygyűlésén fel is szólalt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.