Volt rá 107 905 693 forint, erre egy ügyes cég épp 107 905 693 forintos ajánlatot tett a meghívásos közbeszerzésen

belföld
május 28., 09:58

Vadai Ágnes parlamenti képviselő két ügyben is kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez. „Nem gyanúsak Önnek azok a közbeszerzések, ahol az ajánlatot adó pályázó szinte forintra pontosan eltalálja a tenderek árát?” – tette fel a kérdést, és az Átlátszó, illetve a 24.hu cikkeit idézve felsorolta, hogy a Galambosi Csaba érdekeltségébe tartozó két cég, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és a Bereg Konstruktor Kft. 2018-2024 között 14 meghívásos közbeszerzési eljárásban vett részt, amiben tíz tenderen más nem is tett ajánlatot, csak az épp induló Galambosi-cég. (Galambosit az idézett cikk Kovács Sándor fideszes parlamenti képviselő barátjának nevezi.)

„Egy eseteben a Bereg Konstruktor Kft. forintra pontosan olyan összegű ajánlatot tett, mint a rendelkezésre álló 107 905 693 forintos összeg” – állította az egyik esetről, hozzátéve: a további kilenc esetben pár ezer forintos eltérés volt az ajánlott ár és a rendelkezésre álló fedezet között.

Polt Péter a képviselői kérdésre, hogy gyanús-e, konkrét választ nem adott, de közölte, hogy a kérdést feljelentésként értékeli, és a Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította, a feljelentés elbírálásának eredményéről majd ők értesítik Vadait.

Ugyanígy tett Vadainak azzal a kérdésével is, ami azt firtatta, hogy vajon valódi értékén került-e az új tulajdonoshoz az egymilliárd forintos állami támogatással megépült zalaszabari élménypark. A Rogán Antal által felavatott élménypark áprilisban bezárt, majd nemrég kiderült, hogy az Erzsébet táborokat működtető alapítványhoz került át. Ezt az ügyet Polt szintén az NNYI-hez továbbította feljelentésként.

Ebben egyébként semmi meglepő nincs, a legfőbb ügyész a legtöbb esetben ezt teszi, ha Vadai Ágnes kérdez tőle valamit. Ez volt a reakciója a CÖF-ös képlopás esetén, akkor, amikor a CÖF-ös plakátokat kiadó cég ügyéről, a Mészáros Lőrinc cége által kiírt és Mészáros Lőrinc másik cége által elnyert közbeszerzésről kérdezte Vadai, de ez történt például a gödi akkugyár ügyében is, vagy akkor, amikor a DK-s politikus arról kérdezte, hogy az állami MTÜ miért hirdette az Orbán család érdekeltségét.

Kiemelt videóink