Tizennégy ellenzéki politikust és aktivistát ítéltek el Hongkongban

Mérföldkőnek számító perben született döntés Hongkongban: tizennégy ellenzéki politikust és aktivistát ítéltek el, kettőt pedig felmentettek. A Reuters azt írja: az ítélet újabb csapást mér a város jogállamiságár és nemzetközi pénzügyi központként való hírnevére egyaránt.

photo_camera Helena Wong demokrata ellenzéki politikus érkezik a bíróságra május 30-án.
Fotó: PETER PARKS/AFP

A hongkongi demokratikus ellenzék elleni eddigi legnagyobb perben több mint három évvel azután hoztak ítéletet, hogy a rendőrség 47 demokratát tartóztatott le tömeges razziák során a város különböző pontjain. Felforgatás elkövetésére irányuló összeesküvéssel vádolták meg őket, a Kína által elrendelt nemzetbiztonsági törvény értelmében, miután 2020 nyarán a hatóságok szerint törvénytelen előválasztást tartottak, amelyen 600 ezer ember vett részt a hétmilliós Hongkongban (2020-ban a törvényhozási választásokat el is halasztották, és csak 2021-ben tartották meg, amikorra egyébként több ellenzéki politikus és aktivista is őrizetben volt).

A bűnösnek talált vádlottak ítélethirdetésére később kerül sor, börtönbüntetésük három évtől életfogytig terjedhet.

A per során 31 vádlott bűnösnek vallotta magát, négyen közülük a vád tanúi lettek.

A pert több ország (köztük az Egyesült Államok) is politikai indíttatásúnak bélyegezte, és követelte a vádlottak azonnali szabadon bocsátását.

Kiemelt videóink