Újabb milliárdos merülne le a Titanichoz egy újabb tengeralattjáróval

külföld
május 30., 12:11

Az amerikai ingatlanmogul, Larry Connor és a mélytengeri felfedező, Patrick Lahey, a Triton Submarines társalapítója azt tervezik, hogy egy tengeralattjáróval 3800 méter mélyre merülnek, hogy megnézzék az Atlanti-óceán északi részén pihenő Titanicot.

A BBC azt írja, egyelőre nem tudni, mikor merülnének le, csak annyit közöltek, hogy a Triton 4000/2 Abyssal Explorer nevű tengeralattjáróval mennének. A tengeralattjáró nevében a „4000” arra utal, hogy 4000 méteres mélységben még biztonságosan lehet használni. Azt mondták, csak akkor merülnek le, ha a tengeralattjárót egy tengerészeti szervezet is tanúsítja.

photo_camera A Triton Submarines egyik tengeralattjárója – de nem az, amivel merülnének majd a Titanichoz Fotó: Triton Submarines/Instagram

2023-ban az OceanGate nevű, mélyvízi expedíciókat szervező cég mini-tengeralattjárója, a Titan június 18-án merült le a fedélzetén öt emberrel, a cél szintén az volt, hogy megnézzék a Titanic roncsait. A tengeralattjáróval a merülés után szinte azonnal megszakadt a kapcsolat, ezt több napos, az egész világsajtó által közvetített mentőakció indult, azt számolgatva, megtalálják-e a tengeralattjárót, mielőtt annak utasai kifogynak az oxigénből. Azóta viszont kiderült, hogy a Titan már viszonylag a merülése elején összeroppanhatott a nyomástól, így mind az öt utas, köztük az OceanGate vezérigazgatója is meghalt.

Hogy mit érdemes tudni a Titanról, ebben a cikkben szedtük össze, és írtunk arról is, hogy soha nem tesztelték vagy hitelesítették a tengeralattjárót, pedig korábban az iparág szereplői közös levélben figyelmeztették a tulajt, hogy ennek rossz vége lesz. A roncsok egy részét már június végén, nem sokkal a baleset után kiemelték. Időközben az OceanGate cég tönkre is ment.

Kiemelt videóink