Ötvenezer forint értékű ajándékot ígér egy gödi jelölt azoknak, akik elmennek a kampányrendezvényére

POLITIKA
május 31., 13:52

Ötvenezer forint értékű ajándékot ígér mindenkinek a gödi Kapu Civil Kurázsi és Kontroll színeiben induló Keczely Béla, aki részt vesz a kampányrendezvényei valamelyikén - jelenti a Társaság a Szabadságjogokért. A város 2-es számú választókörzetében induló független jelölt felhívása - amit időközben el is távolíthatott a Facebook-oldaláról - így szól:

„Kedves alsógödi polgárok! Érdeklik önöket ezek a kérdések? [...] Beszéljük meg személyesen! [...] Minden résztvevő 50.000,-ft. névértékű ajándékot kap!”

photo_camera Fotó: Keczely Béla/ Gödi Civil Kurázsi és Kontroll

A bejegyzésben és kommentben Keczely kifejezetten a választókörzetben lakókat említi. Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának helyettes vezetője szerint a választókat titokzatos, nem kis értékű ajándékkal kampányrendezvényre csalogatni ugyan nem bűncselekmény, de súlyosan etikátlan, és több ponton is sérti a választási eljárási törvényt. A választási gyűlésen ugyan a jelölt nem vásárol közvetlenül szavazatokat - de közönséget igen, hiszen minden bizonnyal lesznek olyanok, akik csak a beígért juttatás miatt mennek el, és így a kampány eszközeivé válnak.

Más kérdés, hogy az ötvenezer forintos adománnyal mennyire lehet majd befolyásolni a választásokat Gödön, azaz hányan érzik majd lekötelezve magukat.

A választás tisztaságának alapelve szerint tilos közvetlenül vagy közvetve korlátozni a választópolgári akaratot, megtéveszteni a választókat, és ezáltal csökkenteni a politikai ellenfelek választási esélyeit. A hasonló események szervezése sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

A TASZ választási kisokosa itt érhető el. A TASZ jelenti a 444-en.

link Forrás

Göd az elmúlt években főleg a Samsung-akkumulátorgyár miatt szerepelt a sajtóban: februárban az Átlátszó cikke nyomán derült ki, hogy a gyár 2019 és 2022 között nyolcvannyolc tonnányi vetélést és magzatkárosodást okozó oldószert bocsátott ki a levegőbe, a rákkeltő nehézfémek mennyisége többszázszorosan meghaladta a megengedett határértéket, és a gyár több mint egy évig, még tavaly szeptemberben is környezethasználati engedély nélkül működött. Az engedély nélküli bővítésekre sokszor utólag adták ki az engedélyt, elenyésző összegű bírságok mellett. A legközelebbi lakóházak a gyártól mintegy ötven méterre vannak, pár száz méterrel odébb már több ezer ember él.

A városnak 2006 és 2019 között a fideszes Markó József volt a polgármestere, de 2019-ben nyolc százalékpontos vereséget szenvedett az egyesült ellenzék színeiben induló momentumos Balogh Csabától. Balogh a kezdetektől több beleszólást kért a Samsung akkumulátorgyárának bővítésébe, de a kormány 2020-ban elvette a gödi önkormányzattól a gyár területét, különleges gazdasági övezetet alakított ki, és az onnan várt adókkal együtt átadta a fideszes többségű megyei közgyűlésnek. Az akkugyár pénzei így Fidesz-közeli szervezetekhez csorogtak vissza.

Balogh a 444-nek azt mondta, hogy a képviselő-testület megosztottsága miatt már nem lehetett érdemben vezetni a várost, ezért mondott le tavaly februárban. Helyére az elvben független, de a gyakorlatban a Fidesz támogatását élvező Kammerer Zoltán került.

Kiemelt videóink